Med undtagelser af salt og konserves, er der intet, der har haft større indflydelse på madkonservering, end køleskabet.
At sænke fødevarernes temperatur kan nemlig forlænge friskheden og forhindre bakterievækst, men i nogle tilfælde kan det også ændre dens tekstur og smag til det værre.
Vand, salt og syreindhold påvirker alle en fødevares holdbarhed, men kulden kan også påvirke teksturen, hvilket især er gældende for produkter med højt indhold af stivelse.
Herunder præsenteres du for en række fødevarer, der ifølge Lifehacker ikke har brug for nedkøling, nogle, du slet ikke bør nedkøle, og nogle, hvor det er helt op til dig selv.1. Tomater
Tomater bør faktisk ikke ende i køleskabet. Hvis du køler tomater ned, vil det nemlig kunne mindske smagen. Ifølge Newscientist.com sker der en udvikling inde i tomaten, der gør, at dens søde smag og komplekse, tiltalende aroma forsvinder, hvis den nedkøles.
Derudover indeholder tomater også et enzym, der reagerer dårligt på nedkøling, hvilket får deres cellemembraner til at forringes, hvilket gør tomaten grødet. En afkølet tomat smager, lugter eller føles derfor ikke som en tomat.
2. Kartofler
Kartofler har det bedst i kølige, tørre og mørke omgivelser, men køleskabet er lidt for koldt. De indeholder en del stivelse, der vil blive til sukker, hvis de bliver for kolde.
Foruden at give dine kartofler en mørk farve og ukarakteristisk sød smag, kan de danne akrylamid, som ifølge The Kitchn er blevet sat i forbindelse med kræft i en række undersøgelser.Fugten i køleskabet kan også påvirke teksturen af dine kartofler, og give dem en grynet fornemmelse i munden. Det anbefales derfor, at du opbevarer dine kartofler i et køkkenskab eller et spisekammer.
3. Løg
Hakkede løg kan holde i lidt over en uge i køleskabet, men opbevaring af hele, uskrællede løg kan få dem til at absorbere fugt, hvilket gør dem grødet. Dertil omdanner kulden stivelsen i løgene til sukker, som gør dem endnu mere grødet.
For at få de sprødeste og mest smagfulde løg skal de opbevares på køkkenbordet eller i et spisekomme. De må ikke ligge i direkte lys, og bør holdes adskilt fra både kartofler, avocadoer og æbler.
4. Avocado
Kølige temperaturer kan bremse en avocados modningsproces, hvorfor du skal opbevare dem ved stuetemperatur, indtil de er helt modne.
Når de når det perfekt grønne og cremede stadie – og først da – skal du opbevare dem i køleskabet, for netop at sætte en stopper for deres modningsproces. Du kan også vælge at nedsænke dem i vand for at standse modningen.
5. Hvidløg
På lige fod med løg, så bliver hvidløg også påvirket negativt af at være i køleskabet. Fugten i luften kan tilskynde til spiring og ændre konsistensen, hvorfor de skal holdes ude af køleskabet.
Hvis du har rester af pillede eller hakkede hvidløg, kan du godt opbevare dem i køleskabet. Det anbefales dog, at du ikke opbevarer dem i køleskabet i mere end to dage.
6. Chilisauce
Chilisauce har så et højt indhold af både syre og salt, at de fleste kan stå ved stuetemperatur i flere år, uden at de bliver for gamle - også selvom de er blevet åbnet.
Vi nedkøler dog ikke blot fødevare for at forhindre dannelse af mug og bakterier. Køling kan også hjælpe med at bevare smag og farve, så hvis du ikke bruger saucen særlig ofte, kan det måske være en god idé at have den i køleskabet.
7. Smør
Smør er en af de fødevarer, der bør opbevares i køleskabet, men du kan opbevare smør ved stuetemperatur, hvis du ønsker. Gør du det, så er det altid blødt og klar til at blive smurt på brød e.l.
Der er ikke noget farligt ved at gøre dette, men det anbefales dog ikke, at du lader smør stå fremme i mere end en uge ad gangen.
Ifølge The Spruce Eats er for det meste fedt. Det indeholder en smule vand og en lille mængde protein (3-4%), men ikke nok til at fremme nogen væsentlig bakterievækst, hvis det indtages inden for en uge.
Det er muligt, at dit smør kan oxidere og blive harskt, hvilket ikke vil skade dig, men det vil få det til at smage ret dårligt. Harskhed er forårsaget af lys, varme og ilt, så opbevar det i en skål væk fra direkte varmekilder.
8. Honning
Honning bliver aldrig dårligt. Det har en lav pH-værdi og et lavt fugtindhold, hvilket gør det svært for noget at overleve i det klæbrige produkt.
Derfor kan det også sagtens opbevares på køkkenbordet. Faktisk er det bedre, end at opbevare det i køleskabet. Når det køles ned, vil det nemlig hærde og blive krystalliseret til en tykkere konsistens.
Anbefalingen er derfor, at du opbevarer honning ved stuetemperatur i en ikke-reaktiv beholder. Derudover bør du også holde det væk fra direkte sollys. Sørger du for det, kan honning holde stort set for evigt.9. Olie og svinefedt
Rent fedt er netop det: Rent fedt. Det understøtter ikke mikrobiel vækst, så der er ingen grund til at nedkøle dit svinefedt, rapsolie, olivenolie eller andet madlavningsfedt.
Derudover kan det ende med at opfange smag og lugte fra andre ting i køleskabet, hvis det ikke bliver opbevaret i en lufttæt beholder.
Den eneste undtagelse er fedt, du selv har skabt såsom baconfedt. Selve fedtet holder lige så længe som andet fedt, men ofte er der små stykker af bacon i, som indeholder protein, og bakterier elsker protein. Af denne grund bør det opbevares i køleskabet.
Harskning kan være en bekymring, hvorfor det ikke bør opbevares i direkte lys. Er du i tvivl om harskheden, skal du blot lugte til det. Lugter det sæbeagtigt, metallisk eller bittert, er det nok bedst at smide det ud.