Solen er nu endelig begyndt at titte frem de fleste steder i landet. Men hvor i landet kaster solen egentlig typisk sine stråler?
Ikke overraskende er det den lille solskinsø i Østersøen, hvor solen skinner mest. I Bornholm Kommune skinnede solen nemlig i alt 1.989,1 timer i løbet af 2024.
Det viser en opgørelse fra DMI, som cleantech-startuppen 1KOMMA5° Danmark har fået indsigt i.
I den anden ende af skalaen finder vi Thisted Kommune. Her skinnede solen kun 1.551,6 timer i alt i løbet af 2024.
Forskellen i solskinstimer på Bornholm og Thisted Kommune er derfor 437,5 timer. Det svarer til en forskel på godt 18 døgn.
Sammenhængen mellem solskin og solceller
1KOMMA5° Danmark skrev for nylig en historie om kommunale forskelle på antallet af solcelleanlæg. Her fremgik det, at der er markante forskelle mellem kommunerne.
Mange af de kommuner, der klarer sig bedst ift. at få opført solceller, er også de kommuner, hvor solen skinner mindst. Omvendt er der mange kommuner, hvor solen skinner meget, men hvor mængden af solcelleanlæg er lavere. Der er altså en vis negativ sammenhæng på spil her.
“Langt hen ad vejen har det dog nok ikke noget med solskinstimerne at gøre, hvor mange solceller der er. Der er nok snarere tale om en geografisk sammenhæng, hvor der simpelthen bare er en større relativ andel af solceller i Jylland, hvor der så også er en smule færre solskinstimer”, siger David Sätterman, administrerende direktør i 1KOMMA5° Danmark.
“Det betyder jo egentlig bare, at der er et kæmpe uudnyttet potentiale på Sjælland, hvor man i mange tilfælde har flere hundrede solskinstimer mere årligt, men har færre solceller kontra i det jyske”, fortsætter han.
På Sjælland er det nemlig kun Allerød kommune, der reelt set udnytter de mange solskinstimer, mens kommuner såsom Roskilde, Rudersdal og Gladsaxe er blandt de kommuner med flest solskinstimer, og lavest udbredelse af private solcelleanlæg.
“En hypotese er, at lokalplanerne i kommuner som Roskilde, Rudersdal og Gladsaxe er mere begrænsende over for installationen af solceller end hos andre kommuner. Det kan fx være krav i lokalplanen om en bestemt æstetik og bevaringen af visse bygninger”, afslutter David Sätterman.

Foto: 1KOMMA5°