DMI-Chef bekymret efter særligt vejr fænomen: "Nervøs for, hvad det her kan bringe med sig"

Af: Liva H.

|

25/07/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fænomenet kaldes El Niño.

Lige nu læser andre også

Søndag blev dagen, hvor hele verden slog rekord. Det var nemlig den varmeste dag, målt på hele jorden. Men rekordtitlerne er som vandrepokaler – de bevæger sig videre. Og det gjorde denne rekord også.

Mandag blev nemlig endnu varmere, og dét bekymrer DMI's klimachef.

Ifølge Klimachef, Adrian Lima, er dét at slå varmerekorden to dage i streg både overraskende og bekymrende.

Søndag bød verdens gennemsnitlige temperatur nemlig på 17,09 grader og mandag på 17,15 grader.

"Det, der gibber i mig, er, at de her meget høje temperaturer kan give vejr ekstremer verden over. Hedebølger, skybrud, oversvømmelser og tørker. Så jeg bliver selvfølgelig nervøs for, hvad det her kan bringe med sig" udtaler Adrian Lima til DR og tilføjer at han dog havde forventet at temperaturen ville være højere efter vejr fænomenet, El Nino. Dog ikke så markant:

"Vi ved, at temperaturen vil forblive høj i efterdønningerne af El Niño . Men at der er så meget varme i systemet, at vi slår rekorderne flere dage i træk - og at den sidste rekord er så meget højere end den tidligere - det er overraskende"

Hvad er EL Nino?

El Niño er et vejr fænomen, der opstår med uregelmæssige intervaller i det tropiske Stillehav og har betydelige påvirkninger på vejret over hele kloden. Navnet "El Niño" betyder "drengen" på spansk og henviser til Jesusbarnet, fordi fænomener ofte begynder omkring juletid.

Hvordan opstår El Niño?

El Niño opstår, når der sker en opvarmning af havoverfladen i det centrale og østlige tropiske Stillehav. Dette sker normalt hvert 2. til 7. år og varer typisk fra ni måneder til to år. Opvarmningen af havoverfladen ændrer de normale mønstre af havstrømme og vinde, hvilket igen påvirker vejret.

Det kan man se

Efter at fænomenet blev konstateret, er der blandt andet set kraftig nedbør i de sydamerikanske kystområder, tørke i Filippinerne, det nordlige Australien og Indonesien samt koldere og mere regnfuldt vejr i den sydlige del af USA. Fænomenet kan dog også få konsekvenser i fremtiden, hvor man i det nordlige Europa kan opleve koldere og mindre regnfuldt vintervejr. På et globalt plan kan El Niño også mærkes som en forhøjet global gennemsnitstemperatur.

Anbefalet til dig