DR-Dokumentar' Sexisme i musikbranchen er udkommet: Disse afsløringer er kommet frem

Af: Liva H.

|

10/06/2024

Nyheder
DR dokumentar: Sexisme i musikbranchen
DR dokumentar: Sexisme i musikbranchen
'Sexisme i musikbranchen', produceret af DR er netop udkommet.

Lige nu læser andre også

Dokumentaren 'Sexisme i musikbranchen', produceret af DR, har allerede inden udgivelsen, været omdrejningspunkt for intens debat. Den har endda været oppe at vende i retten, fordi en af de omtalte personer i dokumentaren har forsøgt at forhindre dens offentliggørelse.

Det skriver B.T

I dokumentaren fortæller otte kvinder, herunder tre, der forbliver anonyme, om uønsket og krænkende adfærd, der strækker sig over mere end 17 år.

De kvinder, der har valgt at stå frem, omfatter Anne Gadegaard, Anna Kildetoft, Stine Bramsen, Signe Svendsen og Liva Susic.

Dokumentaren afslører beskedudvekslinger og fysiske møder med den omtalte 'mandlige kunstner', som på en upassende måde komplimenterede unge kvindelige kolleger. Der blev også afsløret uønskede og ubehagelige tilnærmelser. Kvinderne beskriver en skjult magtdynamik, hvor muligheder for at fremme egen karriere sneg sig ind sammen med frygten for konsekvenserne ved at sige fra.

Flere kvinder oplevelse upassende bemærkninger

I dokumentaren beskriver musikeren Liva Susic, hvordan en betydeligt ældre 'mandlig kunstner' oprindeligt henvendte sig til hende med ønsket om et professionelt samarbejde. Samtalen ændrede dog karakter, og som 17-årig blev hun udsat for upassende bemærkninger og 'komplimenter'.

Der var en periode, hvor de skulle arbejde sammen i et studie, hvor han blandt andet kommenterede hendes mund, læber og tænder på en måde, der gjorde hende utryg og fik hende til at tvivle på hans intentioner.

Anne Gadegaard, kendt som tidligere MGP-vinder, modtog også beskeder fra den 'mandlige kunstner', i 2003, da hun blot var 17 år gammel. Hun modtog henvendelser, hvor han blandt andet beskrev hende som 'lækker' på sine profilbilleder.

Signe Svendsen: Tog mig på brysterne

En anden kendt skikkelse er musikeren, Signe Svendsen, der beretter om grænseoverskridende episoder med den mandelige artist.

Hun skulle spille til et firmaarrangement i Aarhus og måtte overnatte hos en kvindelig musiker, da der ikke var booket hotel.

Hun sov i stuen, mens de andre sov andre steder. Hun vågnede ved, at den mandlige kunstner havde krøbet ind under hendes dyne og befølte hendes bryster.

Denne oplevelse efterlod hende med en følelse af skam og flovhed, da hun ikke var i stand til at råbe op i situationen. Hun fortæller, at hun 'frøs', men formåede alligevel at signalere, at hun ikke var interesseret, og skubbede ham væk.

Stine Bramsen, der ligeledes er musiker, deler en lignende ubehagelig oplevelse med den samme mandlige kunstner, der havde foreslået, at de skulle indspille en duet sammen.

"Han skrev, at jeg har en sexet og uskyldig charme. En dag ringede han til mig og foreslog, at jeg skulle komme hjem til ham og drikke noget vin for at tale nærmere. Jeg kunne sove der, hvis jeg ville. Hans tone var varm og charmerende. Det virkede som en glidende overgang, og jeg lagde næsten ikke mærke til, hvor upassende det blev, før jeg lagde på. Det virkede som en byttehandel. Jeg har ikke været interesseret i andet end musikken," forklarer forsangeren for Alphabeat, Stine Bramsen.

Efter at have drøftet hele situationen med musikgruppen 'Alphabeat', besluttede Stine Bramsen sig for at holde sig væk.

Ønsker ikke at have noget med ham at gøre

Musikeren Annika Aakjær fortæller i dokumentaren, at hun direkte har afvist at arbejde sammen med den mandlige kunstner på grund af hans ry for grænseoverskridende og upassende adfærd.

Alligevel har dokumentaren vakt stærke følelser og mange tanker hos hende, hvilket hun deler i et opslag på sin Facebook-profil.

Hun skriver blandt andet:

"Den er lavet af Cavling nominerede journalister og jeg mener den er utroligt saglig og lødig, og med fokus på bolden.

Således er det ikke en metoo dokumentar, men om sexisme, og der er forskel på de to ting, selvom de en del af samme struktur, hvor sexismen i sidste ende mulliggør andet.

Jeg håber i vil se den med et åbent og empatisk hjerte for alle os der fortæller om et arbejdsmiljø vi ønsker skal være anderledes.

Jeg er stolt af at medvirke, og den her dokumentar har fyldt i mit hoved og i mit liv i op mod et år nu. "

Se opslaget nedenfor

Denne mandlige kunstner, som ikke kan nævnes ved navn på grund af navneforbud, har ikke ønsket at kommentere på de udtalelser, som kvinderne kommer med.

Anbefalet til dig