Ekspert fra Luksusfælden kommer med godt råd: Sådan undgår du supermarkedets fælder

Af: Liva H.

|

08/08/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Det kan hurtigt stikke helt af og blive en dyr indkøbstur.

Lige nu læser andre også

De fleste af os har prøvet det: man går ind i supermarkedet efter én særlig ting, men undervejs bliver man fristet af alverdens nye varer og gode tilbud. Selvom du er fast besluttet og ihærdigt forsøger at finde den ene ting, du gik ind i supermarkedet efter, ender du alligevel med at komme ud med ti andre varer – og har formentlig glemt det, du egentlig skulle have.

Det scenarie kender økonomiekspert Mette Djernis og har set utallige gange i sit virke som ekspert i Luksusfælden.

Nu kommer hun med gode råd til, hvordan du undgår supermarkedernes fælder, der uden du ved det, lokker dig med alverdens tilbud og ting, du ikke vidste, du manglede, men som du ifølge dem mangler.

I et afsnit af B.T.s podcast 'Spar Kassen' fortæller Mette, hvad der sker i os som forbrugere, når vi handler og "falder i".

"Din hjerne vil gerne være glad. Hvis du ikke lærer den at træffe de her rigtig dejlige beslutninger, hvor det ikke er sjovt lige nu, men du godt ved, du bliver gladere på den lange bane, så stikker det af," påpeger hun.

Selvom det primært er forældre, der handler, starter processen allerede, når man er barn og kan overtale sine forældre til lige at købe en juice. Som egentlig ikke var planen, men som ifølge Mette Djernis hurtigt kan blive til dyre vaner; at man lige køber noget, fordi man har lyst i dét øjeblik.

Det handler derfor om at kunne se langsigtet; de få ting, du plejer at lade dumpe ned i indkøbsvognen til en tyver, ender med at blive mange tusinde kroner gennem årene, hvis vanen fortsætter.

Ifølge økonomieksperten bruger en gennemsnitlig person 150 kroner på impulsive køb.

Hjælper en indkøbsseddel?

Ifølge Coop Analyse har 2 ud af 3 forbrugere den såkaldte huskeseddel eller indkøbsliste i fysisk form. Størstedelen af dem, der bruger den fysiske seddel, er over 55 år, mens kun halvdelen af alle under 35 bruger en indkøbsseddel. Bemærkelsesværdigt er det dog, at de fleste, til trods for at de har en indkøbsseddel, faktisk ikke har besluttet på forhånd, hvad de vil købe ind til aftensmad, før de går ind i supermarkedet. Med Mette Djernis' overvejelser og råd taget i betragtning, giver det plads til impulskøb.

Anbefalet til dig