Langt det meste af den offentlige debat drejer i disse dage om samme akse. Nemlig en genåbing af Danmark.
For et par uger siden kunne de yngste skolelever vende tilbage til deres klasseværelser. Mandag i denne uge er det så en større del af den danske detailhandel, der igen får lov til at åbne døren for kunderne.
Senere i dag mødes statsminister Mette Frederiksen (S) med lederne af Folketingets andre partier. Her påbegyndes arbejdet med større og mere langsigtet genåbningsplan, fortæller Statsministeriet i en pressemeddelelse.
Det hele afhænger dog af en ting. Befolkningens adfærd. Det fortæller DR.
Hvis vi slækker, vokser den
HOPE-projektet følger danskernes adfærd under corona-pandemien. De fortæller, at der er tegn på, at befolkningen er begyndt at tage lidt lettere på de gældende restriktioner.
DR har talt med lektor og forsker Viggo Andreasen. Han har speciale i matematisk epidemiologi og i hans vurdering, så er befolkningens villighed til at leve op corona-restriktionerne det store spørgsmål den kommende tid.
Hvis ikke, så går det kun en vej med smittetallene, fortæller han.
"Vi sigter mod, at sygehusene skal have omkring 900 indlagte, når epidemien topper, men det er under forudsætning af, at vi opfører os lige så fornuftigt som i januar og første halvdel af februar," udtaler lektor og forsker Viggo Andreasen fra Roskilde Universitet til DR.
Han understreger desuden:
"Hvis vi slækker på det, så vokser epidemiens størrelse, og den vokser ret hurtigt."