Ekspert med opråb efter bekymrende tendens på Snapchat

Af: Kasper Rud

|

31/08/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er opstået en bekymrende tendens på grund af Snapchat, viser undersøgelse

Lige nu læser andre også

Snap Map skaber bekymring: En ud af tre børn føler sig ensomme

I en tid, hvor sociale medier er en integreret del af børns hverdag, rejser en ny undersøgelse fra Epinion udfordringer ved brugen af Snap Map på Snapchat blandt børn og unge. Undersøgelsen, udført for DR's Ultra Nyt, viser, at en ud af tre børn i alderen 9-14 år har følt sig holdt udenfor eller ensomme på grund af Snap Map. Dette digitale værktøj giver brugerne mulighed for at se, hvor deres venner befinder sig. Det har vist sig at have en mørk bagside.

For børn som Albert Brøch Edvardsen, 13 år, er Snap Map en kilde til både information og usikkerhed. "Jeg så mine venner var på McDonald's på Snap Map, og så tænkte jeg 'hvorfor er jeg ikke med?'" fortæller han.

Denne følelse af at blive ekskluderet er ikke ualmindelig, og flere børn har delt lignende oplevelser. Alma Lind Brunholm Sylvest, 11 år, har også oplevet at føle sig udenfor: "Engang ville jeg gerne spørge en veninde, om hun kunne være sammen, men så ser jeg på Snap Map, at hun er sammen med en anden veninde."

Disse erfaringer afspejler en bredere tendens, som eksperter påpeger kan være skadelig for børns trivsel. Børns Vilkår modtager henvendelser fra børn via BørneTelefonen, og de ser en stigende bekymring omkring Snap Map. "Snap Map kan være virkelig svært, fordi du hele tiden kan se, hvor dine venner er, og det er ikke altid, man er inviteret," siger Kathrine Elmose, ekspert i digitale medier hos Børns Vilkår.

Det oplyser DR.

Caroline Khouri, 12 år, har også oplevet den negative side af Snap Map. Hun fortæller, hvordan hendes venner løj om planer, kun for at hun senere kunne se på Snap Map, at de var sammen uden hende. Denne form for udelukkelse kan have dybe følelsesmæssige konsekvenser, især når den gentager sig over tid.

Jonas Ravn er seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel hos Center for Digital Pædagogik, og han mener, at Snap Map kan forværre følelsen af ensomhed blandt børn, der i forvejen føler sig isolerede. "For de børn, der i perioder savner fællesskab, kan Snap Map accelerere og forstærke en følelse af usikkerhed og ensomhed," forklarer han.

Snapchat har erkendt sit ansvar og udtalt, at de arbejder på at forbedre sikkerheden og den positive oplevelse på platformen, især for unge brugere. De anerkender, at som en platform, der er populær blandt teenagere, at de ved, at de har et ekstra ansvar for at give en tryg og positiv oplevelse. Sådan forklarede virksomheden i en skriftlig kommentar til Ultra Nyt.

En af de udfordringer, som børn står overfor, er følelsen af at være nødt til at være synlig på Snap Map for ikke at virke hemmelighedsfuld. Ifølge undersøgelsen føler hver femte barn sig presset til at dele deres lokation, mens hver tredje mener, at det skaber mistanke, hvis man vælger at gøre sig usynlig. Jonas Ravn peger på, at denne adfærd er et resultat af en bevidst strategi fra Snapchats side for at fastholde brugere på platformen, selv når det kan medføre negative følelser.

Debatten om de sociale mediers indvirkning på børn og unge har været i gang i lang tid, og den nyudnævnte digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen (M) udtrykker bekymring over, hvor let det stadig er for børn at tilgå disse platforme. "Det er bekymrende. Regeringen har allerede hævet aldersgrænsen for, hvornår børn skal spørge deres forældre om lov, inden de opretter en profil, og vi vil fortsat arbejde for at beskytte og hjælpe vores børn bedre på de sociale medier," udtaler hun.

Anbefalet til dig