Mange har måske allerede hørt rygter om den ganske særlige begivenhed, der fandt sted i weekenden.
I Danmark og på andre dele af den nordlige halvkugle var der mulighed for at iagttage et usædvanligt naturfænomen.
En kraftig geomagnetisk storm, udløst af en solplet, der udsendte store mængder elektrisk ladet plasma mod Jorden, forvandlede nattehimlen til et spektakulært lysshow af nordlys.
Vejrvært Anders Brandt havde forudset, at dette sjældne fænomen ville opstå flere steder på den nordlige halvkugle.
Fænomenet opstod efter en advarsel fra Space Weather Prediction Center, en afdeling under det amerikanske vejrinstitut, som udsendte en alarm om en geomagnetisk storm af klasse fire på en skala fra et til fem.
Dette niveau af geomagnetisk aktivitet, som ikke er set i næsten to årtier, understreger stormens sjældenhed og potentielle styrke.
Nordlys, også kendt som aurora, kan observeres mange steder, herunder i Danmark, selvom chancerne for at se det øges, jo tættere man er på de magnetiske poler og i mørkere omgivelser.
Den optimale observation opnås i områder tæt på nordpolen, indikeret med en grøn farve på NOAA's kort, hvilket signalerer en moderat til lav chance for at se nordlys.
Foto: NOAA
Det skriver Eksperimentarium
I disse områder fremtræder nordlyset ofte højt på himlen, og ved kraftige udbrud kan man blive omringet af et spektakulært lys i forskellige farver og mønstre.
Nordlys forekommer i højder mellem 100-150 km og kan, afhængig af dets styrke, være synligt selv fra lavere breddegrader.
Muligt at forudsige nordlys
Det er muligt at forudsige nordlys takket være observation af solpletter, som er synlige tegn på soludbrud, der sender elektrisk ladede partikler mod Jorden.
Disse partikler rejser langsommere end lyset og når typisk Jorden 30-90 minutter efter et udbrud.
Med moderne teknologi kan man anvende apps til at forudsige nordlys, som integrerer data om vejret, månens faser og statistik over nordlysaktivitet, herunder den bemærkelsesværdigt stabile 11-års cyklus.
Sådan får du den bedste oplevelse
For den bedste oplevelse bør man finde et sted uden dagslys, lysforurening og helst uden månelys.
Vejret spiller også en rolle, da en klar himmel er afgørende.
Hvis man ønsker at fotografere nordlys, anbefales det at bruge et kamera og et stativ for at opnå de bedste resultater, selvom det også er muligt at bruge en mobiltelefon - Husk at slå nattetilstand til.
Du kan derudover hente apps til din smartphone der hjælper med at forudse nordlyset. f.eks. Aurora
Hvorfor er der forskellige farver nordlys?
Farverne i nordlyset opstår, når partikler fra solen støder sammen med atomer og molekyler i jordens atmosfære. Især kvælstof, i form af N eller N2, i samspil med ilt (O) producerer det velkendte grønne lys, som dannes i atmosfærens lag mellem 100 og 250 km oppe, hvor disse gasser primært findes.
Dette lys fremkommer, fordi atomernes yderste elektroner får ekstra energi ved kollisionen, hvilket exciterer dem. Når elektronerne derefter falder tilbage til deres oprindelige tilstand, udsender de et lysglimt, som er specifikt for det pågældende atom eller molekyle. Det grønne lys, som har en bølgelængde på 550 nm, er særligt fremtrædende for menneskers syn.
Hvis et soludbrud er tilstrækkeligt kraftigt til at partiklerne trænger dybere ned i atmosfæren, kan de nederste dele af de grønne bånd fremstå hvide eller pink. Dette skyldes stadig kvælstof, men i større molekyleformationer. Disse lysere farver dannes ned til 80 km over jordens overflade, hvilket er inden for det, vi normalt betragter som atmosfæren. De relevante bølgelængder her er mellem 400 og 450 nm.
I højder over 250 km kan nordlyset antage røde nuancer med bølgelængder omkring 630 nm, forårsaget af ilt-atomer. Hvis man befinder sig direkte under nordlyset, kan de røde bånd være svære at skelne, men fra en skrå vinkel længere væk kan de være mere synlige.