Solens stråler er ved at blive færre, og derfor vælger mange danskere at blive varmet igennem og få kulør ved at gå i solarie.
Ifølge en rapport fra Kræftens Bekæmpelse er det særligt noget, der er blevet mere populært blandt landets unge de seneste år, hvor andelen af unge mellem 15 og 25 år, der havde været i solarium indenfor det seneste år, var steget fra 10 procent i 2019 til 16 procent i 2022.
Men det bør ikke være muligt for unge under 18 år at bruge solarier, hvis man spørger et flertal af danskerne. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har foretaget for Gjensidige.
Her svarer hele 64 procent af de adspurgte danskere, at der bør være en aldersbegrænsning for at bruge solarie, og blandt dem mener 60 procent, at det skal gælde for unge under 18 år, mens godt hver tiende mener, den bør ligge et sted over 21 år.
Ifølge Louise Brix, der er chef for sundhed i Gjensidige, kan den store tilslutning til solarieforbud for unge hænge sammen med, at der er en bred forståelse blandt danskerne for den sundhedsrisiko, der er forbundet med unges solvaner.
“Unge er ekstra sårbare for at udvikle kræft og hudskader, hvis de bruger solarie eller tager overdreven sol, og derfor er lige netop den gruppe også ekstra vigtig at passe på, og det er på sin vis positivt, at så mange danskere er bevidste om det,” siger hun.
Risikoen ved solskader kan også aflæses i oversigten over de hyppigste kræftformer herhjemme, hvor tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at der hver år registreres flere tusinde tilfælde af modermærke- og hudkræft.
Og derfor mener Louise Brix, at det kan være positivt med en diskussion af, om der bør være regler for unges solarieforbrug herhjemme.
“Der er allerede lignende forbud i en række lande i EU, og når vi samtidig kan se, at vi ikke har fået knækket kurven for de her kræftformer, så kan danskernes store tilslutning til lignende forbud være en god anledning til, at vi tager en diskussion om reglerne herhjemme,” siger hun.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.004 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i august og september 2023.
Foto: Gjensidige/Ritzau