Fusk eller ren magi? Sådan sparede Bandidos rocker 800.000 på miljøprøver

Af: Liva H.

|

30/05/2024

Nyheder
Foto: Tv2 / Shutterstock
Foto: Tv2 / Shutterstock
Bandidos rocker afslører i Tv2 program hvordan han sparede knap en million

Lige nu læser andre også

I TV2- dokumentaren ' Den sorte svane' bliver detaljer om hvordan den kriminelle underverden i samarbejde med oververdenens højstående individer kan hvidvaske mange penge.

Det skriver Tv2

I dokumentarserien fortæller en Bandidos-rocker ved navn Fasar Abrar Raja om et samarbejde med en miljøanalytiker, der hjalp med at manipulere miljørapporterne for farligt byggeaffald.

Fasar fortæller om en episode, hvor den gamle sprogskole på Lundemarksvej i Holbæk skulle rives ned, og den første miljøanalyse viste høje værdier af PCB 16 og asbest. Dog viste en analyse foretaget et år senere, at asbesten og PCB 16 pludselig var forsvundet og ikke var til stede i 15 af de registrerede tilfælde. Den nye analyse rapporterede kun små mængder miljøfarlige stoffer i malingen.

Ifølge Fasar sparer denne ændring i miljøanalysen ham for 800.000 kroner, hvilket blev afsløret i en samtale optaget med skjult kamera.

Er det fusk eller ren magi?

Fasar Abrar Raja, der driver virksomheden BMA-Byg, var byggeleder for nedrivningen af sprogskolen i 2022. Selvom registrene ikke viser Fasar som ejer af virksomheden, afslører optagelser fra TV2 klart, at han er den reelle leder.

For at opnå denne besparelse havde Fasar brug for hjælp; det kræver mere end bare 'charme, selvtillid og lækkert hår' eller troen på magi, at få store mængder miljøfarlige stoffer til at forsvinde.

Ifølge Fasar fik han hjælp fra sin ven, miljøanalytiker Benny Østre.

"Benny, det er min ven, ham tryllekunstneren. Han har lavet den rapport her. Og der har han glemt at skrive, at der er PCB," siger Fasar Abrar Raja i dokumentaren.

Eksperter i chok

Efter afsløringerne har TV2 vist begge miljøscreeninger til Niels Trap, civilingeniør og formand for DAKOFAs bygge- og anlægsaffaldsnetværk, som har over 25 års erfaring i miljørådgivning inden for byggebranchen.

Niels er dybt chokeret.

"Jeg havde hørt rygter, men at se det dokumenteret og bekræftet hvor organiseret og systematisk det faktisk foregår, kommer bag på mig," udtaler han.

Kommunen gav tilladelse

Holbæk Kommune så aldrig den første miljøscreening, der konstaterede høje mængder PCB i fugerne på facaden, som havde spredt sig til betonen.

De modtog kun den rapport, som Benny Øster havde forfalsket, og på baggrund af den rapport gav de tilladelse til nedrivning.

Det viser sig, at over 300 tons beton blev beskrevet som urent og overskred grænseværdierne 126 gange for tilladte mængder, hvilket ifølge Niels Trap er dybt problematisk. Ved ikke at offentliggøre sundhedsrisikoen ved det arbejde der udføres, udsætter man folk for en risiko, de ikke selv er klar over.

Forurenet beton brugt til nye veje

Fordi betonen blev beskrevet som ren, blev den ifølge Niels Trap nedbrudt og brugt til nye veje, hvilket medfører alvorlige konsekvenser både for miljøet og for arbejderne, der efterfølgende skulle håndtere det knuste beton.

Niels udtaler, at han derfor finder det ganske rystende, at situationen er som den er, og at disse ting kan lade sig gøre.

Anbefalet til dig