En voldsom brand i en skrotbunke på Kolding Havn førte tirsdag i sidste uge til en eksplosion, der sårede seks personer, hvoraf tre måtte tilses på Kolding Sygehus. Selvom Sydøstjyllands Politi hurtigt opgav at finde årsagen til hændelsen, har Kolding Havn gennemført en omfattende undersøgelse for at forebygge lignende episoder i fremtiden. Det skriver JydskeVestkysten.
Ingen entydig årsag – men sikkerhedsforbedringer på vej
Havnedirektør Heino Svenningsen fortæller, at en minutiøs gennemgang af skrotområdet ikke har afsløret spor af eksplosive materialer. "Vi har brugt rigtig meget tid på undersøgelser og skilt området ad, men vi har ikke fundet noget, der kunne forklare eksplosionen. Samtidig kan vi konkludere, at alle procedurer blev fulgt," siger han.
Som konsekvens af branden vil Kolding Havn nu investere i øget sikkerhed. "Der findes ingen specifikke lovkrav for overvågning af skrotopbevaring, så vi tager sagen i egen hånd. Vi monterer termiske kameraer koblet til vandkanoner og anskaffer mere udstyr, der kan sikre hurtig brandslukning," forklarer Heino Svenningsen.
Samarbejde om finansiering og fokus på litiumbatterier
På et møde med operatøren HJ Hansen Recycling Group og logistikvirksomheden H. Daugaard blev de nye tiltag præsenteret. Virksomhederne har frivilligt påtaget sig at finansiere forbedringerne. "Jeg ville have krævet det, hvis nødvendigt, men virksomhederne tog selv initiativet," siger havnedirektøren.
Samtidig intensiveres kampen mod litiumbatterier i skrotbunkerne. "Litiumbatterier kan forårsage eksplosioner, og vi skal handle. Vi vil tage kontakt til Kolding Kommune og andre leverandører for at iværksætte en informationskampagne," siger Heino Svenningsen, der dog erkender, at det kan være svært at opdage et lille litiumbatteri i en babyalarm under en kvalitetskontrol.
Kolding Havn har nu fået myndighedernes tilladelse til at fjerne jernet på Kaj 3, hvor branden opstod, og operatøren forventer, at det kan afskibes i løbet af ugen.