God nyhed: Tre større hjertesygdomme øger ikke risikoen for corona

04/12/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Nu er der gode nyheder til de danskere, der kæmper med visse hjerteproblemer.

Mest læste i dag

Ny forskning i coronavirus og hjertesygdom fra bl.a. Hjerteforeningen viser, at danskere diagnosticeret med atrieflimren (forkammerflimren), hjertesvigt eller iskæmisk hjertesygdom (åreforsnævring) ikke har højere risiko for et alvorligt sygdomsforløb med coronavirus alene på grund af deres hjertesygdom

Det fortæller Hjerteforeningen i en pressemeddelelse. 

Flere end 300.000 danskere lider i dag af hjertesvigt, atrieflimren (forkammerflimren) eller iskæmisk hjertesygdom (åreforsnævring). Alene på grund af deres hjertediagnose er de dog ikke – modsat hvad man indtil nu har troet – i øget risiko for at få et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med coronarisiko. Det viser ny forskning fra bl.a. Hjerteforeningen.

"Resultaterne er overraskende, men de viser, at hjertepatienter i forhold til coronavirus (COVID-19) ikke kan og bør ses som én patientgruppe. Den viden er vigtigt for at kunne mindske bekymringerne og samtidig sikre den rigtige og bedste behandling af coronapatienter med disse hjertesygdomme," siger seniorforsker og epidemiolog i Hjerteforeningen Matthew Phelps. 

Mange i risiko

Forskningschef i Hjerteforeningen og mangeårig hjertelæge, Gunnar Gislason, glæder sig over, at denne nye viden er skabt i et godt og åbent samarbejde blandt forskere på tværs af Danmark.

"Mange hjerte-kar-patienter vil stadig på grund af deres alder eller køn være i risikogruppen for et alvorligt sygdomsforløb. Men at vi nu har fået viden om, at disse tre store hjertediagnoser ikke i sig selv er udløsende, nuancerer i høj grad det alvorlige billede, som der først tegnede sig ved starten af coronakrisen. Jeg synes, at vi her viser, at viden skabes løbende i takt med, at verden udvikler sig, og vi som samfund rammer forskellige problemstillinger, vi skal finde løsninger på sammen," siger Gunnar Gislason og tilføjer:

"Nu hvor vi kan se, at en potentiel vaccine er i horisonten, kan denne viden hjælpe os til at prioritere, hvordan man bedst udvælger de personer, som skal tilbydes vaccination i første omgang."

Om forskningen

  • 4.090 coronapatienter i Danmark blev fulgt af forskerne for at se, om de havde et mildt, alvorligt eller dødeligt forløb inden for 30 dage efter diagnosen med smitte af coronavirus.
  • Forskerne har taget højde for betydningen af alder, køn og faktorer, der ikke har at gøre med hjertesygdom. 
  • Undersøgelsen har kun inkluderet danske coronapatienter.

Anbefalet til dig