Grænsehandlen truet: Nu skal du sætte længere tid af til din shoppetur

Af: Mie M.B

|

11/02/2025

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Længere tid ved grænsen kan få de fleste danskere til at droppe shoppeturen

Lige nu læser andre også

Debatten om permanent grænsekontrol mellem Danmark og Tyskland tager til, efter den tyske kanslerkandidat Friedrich Merz fra CDU har varslet en omfattende skærpelse af landets grænser. Forslaget, der skal begrænse illegal immigration, har skabt stærke reaktioner, særligt i det dansk-tyske grænseland, hvor borgere og politikere frygter negative konsekvenser for hverdagslivet og det økonomiske samarbejde. Det fortæller DR.

"Der vil reelt være et indrejseforbud til Forbundsrepublikken Tyskland for alle, der ikke har gyldige indrejsedokumenter," har Merz udtalt.

Hans forslag kommer i en intens valgkamp, hvor migration og sikkerhed fylder meget. Særligt efter et nyligt angreb i Bayern, hvor en mand med afghanske rødder dræbte to personer, har spørgsmålet om grænsekontrol fået fornyet opmærksomhed.

I grænselandet møder idéen stor modstand. Stefan Seidler, medlem af det tyske parlament for det danske mindretalsparti SSW, frygter, at en fast grænsekontrol vil sætte en stopper for den tætte integration mellem de to lande.

"Vi lever af at krydse grænsen, arbejde på den anden side og handle sammen. En permanent grænsekontrol vil være en bremseklods," siger han. Han fremhæver, at "13.000 mennesker krydser grænsen dagligt for at arbejde" og mener, at ressourcerne i stedet bør bruges på bedre asylcentre og et styrket politisamarbejde.

Også fra dansk side er der bekymring. Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S) frygter, at en fast grænsekontrol vil skade erhvervslivet og den frie bevægelighed.

"Jeg håber, at verden finder et leje igen, hvor vi kan komme tilbage til, at grænsen er der, men at det ikke er noget, vi i det daglige tænker på," siger han.

På gaden i Flensborg er meningerne delte. Hotelindehaver Katharina Knox frygter køer ved grænseovergangen: "Vi har sommerhus i Danmark, og det vil betyde, at vi fra dag ét skal holde i kø hver weekend."

Omvendt mener pensionist Poul Petersen, at stramninger er nødvendige: "Det vil ikke betyde meget for mit vedkommende. Vi har masser af tid."

Tyskerne går til valg den 23. februar, og resultatet kan få direkte konsekvenser for det daglige liv i grænselandet.

Anbefalet til dig