Grillekspert: Her er de 7 mest almindelige fejl folk begår når de skal grille og hvad man så skal gøre

Af: Naja Radik

|

09/07/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sommeren er over os, og det betyder at samtlige danskere vælge at tænde op i grillen. Men hvis det er længe siden, er der mange fejl der kan få din mad til, at gå op i røg.

Lige nu læser andre også

Webers grillmester Dan Cooper, har til The Sun, givet sine bedste tips til, at sikre, at dine pølser bliver perfekte hver gang.

Manglende rengøring

Hvis der er forkullede rester, der stadig dvæler fra din sidste gang med grillen i brug, kan dette ofte give uønsket smag til maden. 

Sørg altid for, at holde din grill ren.

Det vil også holde din grill i god stand, hvilket hjælper med, at forlænge dens levetid.

Regelmæssig rengøring hjælper dig med, at grille så sikkert som muligt, og det bedste tidspunkt at gøre dette er, mens den stadig er varm. 

Pensle grill risten med en T-børste, for at slippe af med madrester.

Brug derefter et halvt råt løg for enden af en grill gaffel, og skrub frem og tilbage.

Løg er sure og vil opfange det fedt, der er efterladt, samt eventuelle små pletter af snavs.

Drop tændvæske

Antændelse af dine kul med tændvæske er et klart no-go. 

Hvis du gør det, giver du din ellers lækre mad, en kemisk eftersmag.

Brug i stedet altid andre midler, for eksempel lighter cubes, som er optændingsblokke. De vil sikkert og miljøvenligt, får gang i flammerne.

For en mere renlig og hurtigere måde, at opvarme dine kul til den rette temperatur på, skal du investere i en praktisk grill starter.

Gætteleg

Under tilberedt kød kan være dødeligt, og ingen ønsker, at give sine gæster madforgiftning. 

I stedet for at grille i et bestemt tidsrum, eller ødelægge udseendet af kødet, ved at skære i det for at kontrollere, at det har fået nok, skal du bruge et termometer.

Det er den mest præcise måde, at se, om din mad har fået nok.

Så kan du servere perfekt grillet kød, hver gang.

Løft ikke låget

At grille med låget lukket er en gylden regel for det, at grille.

Dette styrer ikke blot temperaturen, men sørger også for, at røg cirkulerer inde i grillen og infunderer i din mad, for at skabe den perfekte grill-smag, som alle kokke er ude efter.

At have låget lukket holder ikke kun din grill dejlig varm, det betyder også, at din mad bliver saftigere og stegt hurtigere, hvilket sparer dig tid, brændstof og penge, i processen.

Forvarmning

Du bør altid forvarme din grill til den ønskede tilberedningstemperatur. 

Hvis ikke du gør det, risikerer du, at over tilberede din mad, ved at lade den være på grillen for længe. 

Du skaber potentielt mere arbejde for dig selv, da en kold grill kan føre til, at maden klæber til risten, så der vil være meget mere at rengøre.

At placere mad på en kold grill vil aldrig levere perfekte grill striber eller den klassiske røgfyldte smag.

Forvarmning tager ikke lang tid og er bestemt ventetiden værd.

Hæng på, indtil dit trækul er brændt til en jævn temperatur, før du smider kødet på ristene.

Når det først bliver hvidt, er det varmt på ydersiden, men stadig køligt på indersiden.

Du skal vente, indtil mindst to tredjedele af trækullet er blevet hvidt, og trækullet er holdt op med at ryge.

Sørg for at flytte det rundt på grillen, så det er jævnt fordelt.

Tommelfingerreglen er, at trækul opvarmes hurtigere, men briketter forbliver varme i længere tid.

Ved gasgrill skal du sørge for, at tænde grillen i mindst 10 til 15 minutter før du begynder, at lave mad, for at opnå det perfekte resultat.

Klæbrig situation

Marinader har normalt et højt sukkerindhold, hvilket gør dem tilbøjelige til, at brænde fast på en grill.

Den nemmeste løsning er, at marinere kødet efter at det er blevet stegt. 

Dette kaldes omvendt marinade. 

Du skal blot lægge kød i blød i en marinade, når det er grillet, genopvarme det på grillen og derefter servere.

Ikke én regel for alt

En almindelig fejl er, at lave grillmad på samme måde.

Du skal ikke tilberede en bøf på samme måde som du skal tilberede en pølse på. 

Der findes tre forskellige grillteknikker, den indirekte, direkte og 50/50 metoden.

At lære disse metoder, og hvornår du skal anvende dem, kan tage dig fra lærling til grillmester.

Ved den direkte tilberedningsmetode, placerer du maden direkte over varmen. 

Den er ideel til retter, der tager mindre end 15 minutter at lave, som har brug for en dejlig skorpe, såsom bøffer, burgere og grøntsager.

Den indirekte tilberedningsmetode placerer ikke mad direkte over varmen. 

Maden steger indirekte gennem varmen, der cirkulerer inde i grillen. 

Den er fantastisk til mad, der tager længere tid end 30 minutter at lave, såsom en steg.

50/50 tilberedningsmetoden, bruger en kombination af direkte og indirekte madlavning.

Denne metode kan bruges til mad, der tager mellem 15 til 30 minutter, såsom tykkere udskæringer af bøffer og pølser.

Anbefalet til dig