"Skyldes mine symptomer den corona-vaccine, jeg fik i forrige uge?"
Sådan vil mange formentlig spørge sig selv i deres søgen efter en årsagssammenhæng, hvis de oplever hovedpine, muskelsmerter eller andre – og mere alvorlige – symptomer på sygdom i perioden efter det lille prik i skulderen. BiCoVac (Bivirkninger ved Corona-Vacciner) er et forskningsprojekt, som via spørgeskemaer vil undersøge om corona-vacciner øger hyppigheden af uspecifikke symptomer som fx muskelsmerter og træthed.
Det oplyser Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, der står bag projektet, der skal tjene til at kortlægge vaccinernes bivirkninger.
Får besked i e-Boks
BiCoVac inviterer én million tilfældigt udvalgte danskere mellem 16 og 64 år til at deltage i undersøgelsen.
På baggrund af besvarelserne kan de bestemme hyppigheden af en række uspecifikke symptomer i den generelle befolkning og undersøge, om symptomerne optræder hyppigere blandt vaccinerede end blandt ikke-vaccinerede. Fokus er netop på de mere uspecifikke symptomer, da vi ikke kan finde oplysninger om disse i nationale sundhedsregistre.
Det er selvfølgelig frivilligt, om man ønsker at deltage i undersøgelsen, og det tager cirka 15 minutter at besvare det første – og mest omfattende – af tre spørgeskemaer.
”Undersøgelsen vil give os større indsigt i, hvilke symptomer, der er mulige bivirkninger ved corona-vaccinerne, og hvilke symptomer, der skyldes andre faktorer. Vi kan også undersøge, om der er særlige forhold, som gør nogle personer mere sårbare over for at udvikle symptomer”, siger lektor og projektleder Dorte Rytter fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet i pressemeddelelsen.
Hvert eneste svar tæller
Det er afgørende for kvaliteten af undersøgelsen, at så mange af de tilfældigt udtrukne danskere som muligt deltager. Og det gælder, uanset om man er vaccineret eller ej.
”Vi har brug for danskernes hjælp, hvis vi skal lykkes med forskningsprojektet – et projekt som gavner os alle sammen. Vi er i forskningsgruppen taknemmelige for hvert eneste svar, og jo flere svar des bedre kvalitet og validitet,” understreger Dorte Rytter.
Forskerne offentliggør udelukkende resultaterne i anonymiseret form, så deltagere i undersøgelsen vil aldrig blive nævnt ved navn eller på anden måde kunne identificeres.
Det oplysesdesuden, at BiCoVac er et samarbejde mellem forskere fra Aarhus Universitet; Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Region Hovedstaden; Aarhus Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital.