Når de største tennisstjerner samles i Saudi-Arabien for at konkurrere i invitationsturneringen 6 Kings Slam, er det ikke kun tennisbanen, der er i fokus. Turneringen, der løber af stablen i oktober, har skabt stor opmærksomhed – ikke kun på grund af de prominente spillere, men også på grund af de enorme summer, der er på spil.
En af de deltagende spillere er Danmarks egen Holger Rune, og hans deltagelse har vakt debat, ikke mindst på grund af de økonomiske gevinster, han står til at indkassere.
Det skriver B.T.
Rune har udsigt til at tjene svimlende beløb for sin deltagelse i turneringen. Selvom der ikke er nogen officielle point til verdensranglisten at hente, har arrangørerne formået at tiltrække nogle af de største navne i tennisverdenen, heriblandt Novak Djokovic, Rafael Nadal, Carlos Alcaraz og Daniil Medvedev. Holger Rune står til at modtage hele 10 millioner kroner blot for at stille op – og hvis han vinder turneringen, kan han indkassere op mod 40 millioner kroner.
Til sammenligning tilbyder nogle af verdens mest prestigefyldte tennisturneringer, som Wimbledon, en præmiesum på omkring 24 millioner kroner til vinderen. Det betyder, at Rune i Saudi-Arabien kan tjene mere på én turnering, end han har gjort hele året i andre turneringer.
Ikke alle er begejstrede for tanken om den store gevinst
Selvom turneringen byder på store pengepræmier, er der også en bagside. 6 Kings Slam er blevet beskyldt for at være en del af Saudi-Arabiens forsøg på at forbedre sit internationale image gennem sportsbegivenheder – en praksis, som kritikere kalder "sportswashing". Landet er ofte i søgelyset for krænkelser af menneskerettigheder, og det har rejst spørgsmålet om de etiske overvejelser ved at deltage i en sådan begivenhed.
Holger Rune selv har dog valgt at fokusere på tennisspillet og ikke på de politiske aspekter.
"Når man får muligheden for at spille mod spillere som Djokovic, Nadal, og Alcaraz, kan jeg ikke sige nej. Det er det niveau, jeg gerne vil spille på," har Rune udtalt til TV 2 Sport.
Han understreger, at hans valg om at deltage i turneringen handler om at konkurrere på højeste niveau, ikke om politik eller penge.
Kritikken af arrangementet er dog ikke forsvundet, og spørgsmålet om, hvorvidt spillere som Rune bør deltage i turneringer i lande med tvivlsom menneskerettighedshistorik, vil sandsynligvis fortsætte med at være et hedt debatemne i tennissporten.