Hvis du får penge tilbage fra Skat, bør du læse med her

Nyheder
Foto: Skatteguiden
Foto: Skatteguiden
Den gennemsnitlige modtager får 6.600 kroner tilbage.

Lige nu læser andre også

Sidste år fik knap fire millioner danskere udbetalt samlet set 25,7 milliarder kroner i overskydende skat - svarende til cirka 6.600 kroner per person i gennemsnit.

I år er der igen udsigt til milliardudbetalinger.

Ifølge chefkonsulent og skatteekspert hos BDO Henning Boye Hansen vælger mange bevidste at betale lidt for meget i skat i løbet af året for at undgå restskat og i stedet få pengene tilbage med en mindre lejegodtgørelse på 0,6 procent:

"Mange danskere vælger at betale lidt ekstra skat løbende for at undgå restskat. Og når pengene så står til at tikke ind på kontoen, kan det være fristende bare at lade dem gå til daglige udgifter eller fornøjelser. Men der kan være mere langsigtet værdi i at bruge dem til eksempel at nedbringe dyr gæld, investere eller sætte ekstra ind på pensionsopsparingen," siger han.

I den forbindelse giver Spar Nord og BDO her fire gode råd til, hvordan du kan overveje at forvalte pengene.

1. Nedbring din dyre gæld

Har du gæld med høj leje som fx kviklån, kassekredit eller forbrugslån, er det oplagt at bruge skattepengene på at afdrage.

"Renterne på forbrugslån kan være høje, og derfor giver det god mening at bruge den overskydende skat på at nedbringe gæld. Selvom beløbet måske ikke er betydeligt med det samme, kan det være med til at begrænse lejeudgifterne over tid," forklarer Karsten Brøndum Idskov, investeringskonsulent i Spar Nord.

2. Invester, og få pengene til at vokse

Har du ikke gæld, kan investering være en oplagt måde at få mere ud af dine overskydende skattekroner.

"Valget af investering investering både af din risikovillighed og tidshorisont. En god tommelfingerregel er at sprede investeringerne på forskellige værdipapirer for at mindske risikoen. Du kan i den forbindelse overveje at oprette en aktiesparekonto, hvor afkastet beskattes med kun 17 procent – ​​og i år kan du indskyde op til 166.200 kroner på kontoen," siger Karsten Brøndum Idskov.

Overvej at investere dine penge fra Skat gennem Nordnet – og få adgang til aktiesparekonto, månedsopsparing og lav kurtage her (Reklamelink)

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Omtalen af konkrete investeringer er ikke en anbefaling eller et tilbud.

3. Boost din pensionsopsparing

Har du ikke indbetalt så meget til pension endnu og stadig har god plads op til fradragsloftet for de enkelte pensionsordninger, kan det være en oplagt mulighed at bruge den overskydende skat på pensionsopsparing.

"Det kan være en god idé at benytte lejligheden til at styrke pensionsopsparingen, hvis du endnu ikke har nået loftet for ratepension eller aldersopsparing. I 2025 kan du få fradrag for indbetalinger op til 65.500 kroner på ratepensionen, mens du på aldersopsparingen kan indbetale til 9.400 kroner – og op til 61.200 kroner, hvis du har syv år eller mindre til pension. Men vær opmærksom på beløbsgrænserne, så du undgår at betale skat to gange," forklarer Henning Boye Hansen.

4. Sæt pengene ind på opsparing - til dig selv eller børnene

Hvis du forventer at bruge pengene inden for tre år eller gerne vil booste din egen eller dine børns opsparing, kan det være en god idé at sætte pengene ind på en opsparingskonto fremfor at investere.

"Hvis du forventer at få brug for pengene inden for en kortere tidshorisont, kan det ofte bedst betale sig at sætte dem på en opsparing. Du kan eventuelt vælge at binde opsparingen i en periode og dermed opnå en højere leje," siger Karsten Brøndum Idskov og tilføjer afsluttende:

"Har du børn, kan du også bruge pengene til at booste børneopsparingen. Her kan du indbetale op til 6.000 kroner årligt og op til 72.000 kroner samlet set. Derudover kan du overveje at investere opsparingen via en puljeordning med god risikospredning eller oprette en aktiesparekonto til barnet."

Anbefalet til dig