I aften kl. 20:26 forekommer et særligt naturfænomen: Sådan kan det påvirke dig

Af: Liva H.

|

19/08/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Det er yderst sjældent og har sågar sit eget 'ordsprog'.

Lige nu læser andre også

I dag er for mange en helt almindelig mandag. Det er ugens første dag, weekenden virker langt væk, og du føler dig som sædvanligt lidt træt, indtil du kommer i gang.

Men selvom det virker som en mandag, du allerede kender på forhånd, sker der faktisk noget helt særligt i aften, som du bare bør opleve!

DMI har netop meldt om skyfri himmel, hvilket giver danskerne en unik mulighed for at opleve det sjældne naturfænomen kaldet "blå supermåne."

Dette sjældne syn vil kunne opleves kl. 20:26, hvilket er 10 minutter før solnedgang.

Hvad er en supermåne?

En supermåne er et naturfænomen, hvor fuldmånen eller nymånen ser større og lysere ud end normalt. Dette sker, når månen er tættere på Jorden i sin elliptiske bane, hvilket kaldes perigee. Når fuldmånen falder sammen med perigee, fremstår månen op til 14% større og 30% lysere end en typisk fuldmåne.

Det, der gør aftenens fænomen ekstra specielt, er, at det ikke blot er en 'supermåne,' men en 'blå supermåne,' hvilket er et langt mere sjældent fænomen.

Ifølge NASA er kun en fjerdedel af alle fuldmåner supermåner, mens kun tre procent af fuldmåner er blå måner. På grund af sjældenheden findes udtrykket "once in a blue moon," som beskriver, hvor sjældent det sker-omtrent hver 2-3 år.

Selvom navnet antyder det, er månen dog ikke blå. Den kan dog i sjældne tilfælde have en blålig glød. Dette skete blandt andet i 1883 under et vulkanudbrud, hvor partikler fra asken spredte et rødt lys, som fik månen til at skinne blå og solnedgangen til at fremstå i lavendelblå nuancer.

Hvad kan man forvente?

Som beskrevet, betyder dette fænomen, at Jorden er tættere på månen. Derfor vil månen synes 14 procent større, hvilket kan sammenlignes med forskellen mellem en 25-cent mønt og en 5-cent mønt.

Det er dog svært at se denne forskel med det blotte øje, så en kikkert kan være et godt redskab.

Har det nogen påvirkning?

Nogle mennesker har generelt svært ved at sove under fuldmåne, og der er flere mulige forklaringer på dette fænomen. Først og fremmest er fuldmånen lysere, hvilket kan forstyrre kroppens produktion af melatonin, det hormon, der hjælper os med at falde i søvn. Mindre melatonin kan føre til dårligere søvnkvalitet.

Derudover mener nogle forskere, at vores biologiske rytmer muligvis reagerer på månens cyklus, selvom dette ikke er bevist. Det kunne være en rest fra vores forfædre, der var mere afhængige af naturligt lys.

Psykologiske faktorer spiller også en rolle. Hvis man forventer, at fuldmånen vil påvirke ens søvn, kan denne forventning i sig selv forstyrre søvnen. Endelig spekuleres der i, at vi måske engang var mere årvågne under fuldmåne på grund af evolutionære årsager, som for eksempel øget risiko for rovdyr eller fjender.

Af samme årsag kan flere opleve at sove dårligere under supermåne-fænomenet, da den lyser 30 procent kraftigere og kan være forstyrrende, især hvis man er særligt lysoverfølsom.

Anbefalet til dig