Inger Støjberg med nyt forslag: Vil eftergive SU-gæld med 30.000 hvert år

Af: Liva H.

|

16/08/2024

Nyheder
Foto: Wikimedia Commons / News Oresund
Foto: Wikimedia Commons / News Oresund
Ifølge formanden, kan hun godt forsvare dette forslag, økonomisk.

Lige nu læser andre også

Der er mange problemstillinger at tage fat på i Danmark, men et af dem synes Danmarksdemokraterne at have løst.

For at løse problemet med mangel på læger i landdistrikterne foreslår partiet med Inger Støjberg i spidsen at eftergive lægers SU-gæld med 30.000 kroner for hvert år. Til gengæld skal de være ansat i en almen praksis i et område med lægemangel.

Det fortæller formand Inger Støjberg ifølge SE og HØR på sit sommergruppemøde i Bandholm på Lolland.

Det har længe været et stort problem med manglen på læger, men der er endnu ikke fundet en løsning på problemet. Derfor foreslår partiet nu mere 'utraditionelle' metoder. Hensigten med forslaget er, at de yngre læger skal kunne se meningen med at leve og arbejde uden for de store byer og dermed søge ud i landet. Hertil vil mange nok spørge, om det ikke er et tab for samfundet, og hvor pengene skal komme fra. Til dette svarer formanden, at hun godt kan forsvare at bruge penge på eftergivelse af studiegæld, da lægerne på sigt vil tjene en bedre løn end de fleste danskere, når de er færdiguddannede, og dermed betale tilbage gennem skat.

Lægemangel i mange år

Helt tilbage i 2006, skrev DSR ( Dansk sygepleje råd red.) at der var et stort problem i form af mangel på speciallæger i almen medicin.

"Vi står over for et stort problem med manglen på speciallæger i almen medicin," siger kontorchef i Sundhedsstyrelsen, Eva Hammershøy. Allerede dengang vidste man, at det ikke var et nemt problem at løse, og at det ville tage år, før der ville ske en forbedring. Ja, faktisk udtalte Eva Hammershøy, at man frem til 2015 ville opleve yderligere fald i antallet af speciallæger, herunder dem med speciale inden for almen medicin.

I 2023 var problemet med de manglende læger stadig stort og havde også bredt sig til psykiatrien, hvor hver fjerde ledige stilling som speciallæge i psykiatrien i Region Syddanmark ikke modtager en eneste ansøgning. De er desuden langt fra de eneste. Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering bliver 24 procent af de opslåede stillinger for læger ikke besat. Sammenlignet med tallene fra 2021 og 2020 er disse steget, og det er et stort problem.

Anbefalet til dig