Den danske iværksætter Jesper Buch har spillet en afgørende rolle i udviklingen af online virksomheder både nationalt og internationalt. Han er mest kendt som en af grundlæggerne bag Just-Eat, den online madbestillingstjeneste, som revolutionerede måden vi bestiller take-away på.
Det lå dog ikke i kortene, at Jesper Buch skulle blive multimillionær og hvis navn ville trække overskrifter og nærmest definere ordet 'iværksætteri'.
Hans barndom var nemlig præget af hårde kår og smertelige erindringer, herunder hans fars alkoholmisbrug. Af den årsag har Jespers evne til at se muligheder i markedet og omdanne dem til succesfulde virksomheder ikke kun givet ham personlig succes og rigdom, men har også inspireret mange andre iværksættere til at forfølge deres drømme
Ser man på Jesper Buchs tilstedeværelse nu. viser det tydeligt, at han nyder den luksuriøse livsstil, som hans succes har gjort mulig, og det er klart, at han har midlerne til at opretholde den.
Penge, uanset om man har få eller mange, kræver, at man lærer af sine erfaringer, og det er noget, som iværksætteren selv har oplevet.
I et interview med B.T. har han delt både de bedste og værste oplevelser, han har haft med penge, og åbnet op om en dyb hemmelighed, han har båret på i mange år, som har givet ham dårlig samvittighed.
Den værste oplevelse
En af de værste oplevelser var en investering i en virksomhed, hvor personen bag viste sig at være det, han kalder en "psykopat". Det førte til dårlig behandling af medarbejdere og kunder, og at virksomheden gik konkurs. Det var til Jespers store frustration, da han havde investeret betydelige mængder penge i projektet og altså ikke bare kunne 'bakke ud.'
Kostede kun 1000 euro, men var den bedste og mest lærerige oplevelse
En af de mest lærerige og positive oplevelser Jesper Buch har haft var, da han gik Caminoen. Selvom turen kun kostede 1.000 euro, svarende til 7.500 danske kroner, gav den ham indsigt og dyrebar læring, om at både mennesker og verden er smukke. Jesper Buch udtaler:
"Når man går de her 850 kilometer og har samme mål, så drejer det sig ikke så meget om, hvem man er, og hvor man er, og hvad man kan og ikke kan. Det drejer sig om at komme til målet – sammen! At løfte hinanden som mennesker, selvom man overhovedet ikke ved, hvem hinanden er. Det, synes jeg, er ret smukt."
Det er dog ikke alt i Jespers liv, han er lige stolt af.
I interviewet afslører Jesper Buch også en barndomshændelse, der stadig nager ham. Som ung tog han nemlig små beløb fra sine forældres sparekrukke, noget han aldrig har fortalt dem om eller nogen andre, ud over i interviewet. Han har dog siden "betalt dem tilbage" mange gange, så på en måde ser han det som en slags "investering", der har været yderst fordelagtigt for dem.