Et forslag om at gøre skilte på Københavns kirkegårde kønsneutrale har skabt en åben strid mellem Københavns Kommune og kirkeminister Morten Dahlin (V). Kommunen ønsker at ændre formuleringer på gravminder, så de ikke længere refererer til "fortjenstfulde mænd og kvinder", men i stedet "fortjenstfulde borgere".
"Jeg synes, at det er noget pjat," siger Morten Dahlin og har derfor afvist kommunens ansøgning om en lovændring. Det skriver B.T.
Kampen om sproget
Ændringsforslaget blev vedtaget af et flertal i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg i december som en del af en generel politik om at anvende et mere kønsinkluderende sprog.
"Vi synes generelt, at det er en god idé at prøve at åbne op og have en mere inkluderende tilgang," siger Marcus Vesterager fra Socialdemokratiet, der sidder i udvalget. Han mener, at en mere inkluderende sprogbrug er en naturlig del af den samfundsudvikling, der foregår i disse år.
Morten Dahlin er dog lodret uenig og ser det som et ideologisk projekt fra venstrefløjen.
"Jeg kommer ikke til at ændre lovgivningen for at slette ethvert spor af mænd og kvinder. Det er en forkert tendens," siger han og tilføjer, at han ser det som en del af en bredere kampagne, der udfordrer forståelsen af biologisk køn.
Politisk uenighed
Mens forslaget om kønsneutrale betegnelser bakkes op af flertallet i Teknik- og Miljøudvalget, er modstanden fra kirkeministeren klar. Debatten rejser dermed en større diskussion om, hvor langt man skal gå i forsøget på at tilpasse sproget i offentlige institutioner – selv på kirkegårde.
For nu bliver gravminderne i København stående med deres nuværende formuleringer.