Med det kommende forår, går vi også en grønnere skovbund i møde.
Og udover flora og fauna der skyder op i den danske natur, begynder danskerne også at tage på rov efter alt spiseligt de danske skove har at byde på.
Men hvis du er en af dem der nyder at plukke ting som bær, brændenælder og forskellige sorter af svampe, for at spice din aftensmad op med et mere friskt pust, så skal du især være særlig opmærksom på én plantesort, der desværre kan føre til dødelig forgiftning.
Derfor advarer Fødevarestyrelsen nu om at være yderst opmærksomme, før der bliver hevet grønt op af jorden, og ned i kurven.
Traditionen tro, så er det populært blandt danskerne at plukke friske ramsløg op af skovjorden. Problemet er dog, at dens giftige dobbeltgænger, liljekonvallerne, ser nærmest identisk ud - men bør absolut ikke indtages.
Det bliver heller ikke nemmere af, at de to forskellige sorter ofte står side om side i skovbunden.
Den lille, men svært-at-skue, forskel finder man dog i løgenes blomster. Hvor liljekonvallens blomst kan kendes som værende hvid og klokkeformet, til forskel for ramsløgens blomst derimod er stjerneformet. Bladede på de to forskellige planter er dog næsten identiske.
Men selvom ligheden i udseende er slående, så er resultatet af indtagelse væsentlig forskellig.
- Ramsløg bruges ofte i store mængder, og det kan være alvorligt, hvis man kommer til at bruge blade fra liljekonval i stedet for ramsløg. Det kan medføre opkast, diarré og påvirke hjerterytmen, og i værst fald være livsfarligt. I andre europæiske lande har vi set eksempler på, at forgiftning med liljekonval har haft dødelig udgang, fortæller Henrik Dammand, der er kontorchef i Fødevarestyrelsen.
Den klart største forskel man kan opservere, ligger i duften. Ramsløj får en kraftig hvidløgsagtig duft når dets blade nulres sammen. Liljekonvaller derimod efterlader ingen duft, når samme metode bruges.
- Brug dine sanser, når du plukker ramsløg. Særligt inden de sætter blomst, hvor de ligner Liljekonval til forveksling, anbefaler Henrik Dammand.
Hvert år modtager Giftlinjen adskille opkald fra bekymrede danskere, der er i tvivl om hvorvidt den rigtige løgsort er blevet puttet i køleskabet.
Foto: Fødevarestyrelsen