Mandag morgen i denne uge mødte dyrepasserne ind til synet af en lille ny chimpanse, da den nybagte chimpansemormor Marti kom hen til dem og stolt viste sin nye unge frem. Her kunne de også konstatere, at det er en lille hun.
En fødsel er en stor begivenhed i en chimpanseflok, og alle medlemmer af flokken tager del i at beskytte den nybagte mor og hendes unge. Særligt Martis tre andre unger – hannerne Nje (16), Moku (10) og Mutai (6) er meget beskyttende over for deres mor.
Derfor er det ikke hvem som helst, der får lov at få et glimt at ungen de første ugers tid, men deres betroede dyrepassere er en undtagelse.
Sådan skriver Zoologisk Have i København i en pressemeddelelse.
Du kan se et billede af den lille flodhesteunge i bunden af artiklen.
Man kan som gæst spotte ungen siddende på sin mors mave, hvis man kigger godt efter.
Tidligere på året kunne ZOO afsløre planerne for et nyt, stort udeanlæg til chimpanserne takket være en stor donation fra en anonym velgører. Dermed bliver den lille unge den første chimpanse i ZOO, der kan vokse op med adgang til åben himmel. Udeanlægget forventes at stå færdigt til efteråret.
Flodhestefødsel i åbningstiden
Kun to dage efter chimpanseungen meldte sin ankomst, kunne ZOO igen glæde sig over en dyrefødsel. Midt i åbningstiden onsdag kunne Havens heldige gæster overvære det helt særlige øjeblik, da en lille nye flodhest kom til verden.
Det hele foregik i den fineste respektfulde tavshed fra både spændte voksne og børn, der fik en oplevelse for livet, imens giraffer, zebraer og strudse nysgerrigt fulgte med i de store begivenheder fra deres side af Savanne-anlægget.
En flodhestefødsel kan tage op til 12 timer, men helt så lang tid gik der ikke denne gang. Efter et par timer kunne både voksne og børn nyde synet af den lille flodhesteunge, der kort tid efter fødslen var på benene og diede hos moren.
Mor og kalv er lige nu isoleret udenfor i udendørsbassinet, så der er rig mulighed for at smutte forbi og kigge på vidunderet.
De næste 10-14 dage vil hun formentlig blive med kalven derude, indtil hun er sikker på at den kan klare turen igennem det dybere vand og komme indenfor.
Nu har dyrepasserne til opgave at give begge unger hver deres passende navn, der lever op til ZOOs navnepolitik. Den indebærer blandt andet, at navnet ikke må bidrage til menneskeliggørelse af dyret, og at navnet har relation til artens geografi, habitat, zoologi og/eller kulturhistorie
Foto: Frank Rønsholt ZOO København