Københavns Universitet til elitesporten: Det svækker dig

Af: Kasper Rud

|

15/07/2024

Nyheder
Sportsnyheder - Foto: Shutterstock
Sportsnyheder - Foto: Shutterstock
Mange elitesportsudøvere gør næsten hvad som helst for at vinde. Københavns Universitet frarådet dog dette.

Lige nu læser andre også

I Danmark har vi mange store sportsudøvere, der er rollemodeller og idoler for andre. Ude i verden er der endnu flere og større atleter.

Disse atleter har meget magt i den forstand, at alle deres følgere gerne vil være lige så gode som dem, og derfor søger til voldsomme metoder for at forsøge at opnå et givent resultat. Kroppen kan bare ikke følge med - og især ikke, hvis du ikke er vant til et vis træningsniveau.

Elitesportsfolks praksis med for eksempel drastisk at reducere kalorieindtaget op til konkurrencer har skadelige konsekvenser for både præstation og immunsystem. Et nyt studie fra Københavns Universitet afslører, at denne udbredte praksis blandt svømmere, roere og løbere fører til nedsat præstationsevne og svækket immunforsvar.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Mange atleter reducerer bevidst deres kalorieindtag i håbet om at forbedre deres præstationer. Enten for at opnå en bestemt vægtklasse eller for at se skarpere ud i konkurrencer. Ifølge professor Ylva Hellsten fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, er dette særligt udbredt blandt kvindelige udholdenhedsatleter, som ofte går gennem intense vægttabsperioder kort før konkurrencer.

Forskerne undersøgte effekterne af lavt energiindtag blandt 12 kvindelige triatleter, der i en periode på 14 dage fik halveret deres kalorieindtag samtidig med, at de opretholdt deres normale træningsniveau. Resultatet var et gennemsnitligt vægttab på 4% af kropsvægten, hvoraf halvdelen var muskelmasse. Dette vægttab førte til en markant forringelse af præstationsevnen, med en 7,7% reduktion i en 20-minutters cykeltest og en 18% reduktion i en kortvarig intens test.

Ud over nedsat præstationsevne fandt forskerne også, at det utilstrækkelige energiindtag øgede systemisk stress og forhøjede niveauerne af stresshormonet kortisol samt stressniveauet af immuncellerne. Dette tyder på, at atleterne er mere modtagelige for sygdomme på grund af det svækkede immunsystem.

Hellsten og hendes kolleger håber, at studiet vil skabe mere opmærksomhed om farerne ved atleters ekstreme vægttabsstrategier.

Team Danmark anerkender vigtigheden af disse resultater. Ernæringsfysiolog Majke Jørgensen fra Team Danmark understreger, at der stadig hersker en kultur, hvor lettere opfattes som bedre, men at denne holdning skal udfordres.

Et overraskende fund i studiet var, at en tredages 'genopfedningsperiode' med tilstrækkeligt kalorieindtag ikke formåede at genoprette atleternes præstationsevne. Dette indikerer, at de negative effekter af kortvarigt lavt kalorieindtag ikke hurtigt kan vendes om, hvilket mange atleter ellers tror.

Endelig viser forskningen, at kvinder er mere udsatte for skader ved lavt energiindtag end mænd, hvilket delvis skyldes kvinders hormonelle forskelle, såsom tabet af østrogen, der har omfattende effekter på fysiologien. Forskerne advarer derfor om de langsigtede skader, især hos kvindelige atleter, som følge af utilstrækkeligt kalorieindtag.

Anbefalet til dig