Kopivare er både billigere og grønnere end oksekød: Men den har ét stort problem

Af: Lucas Andreas

|

04/03/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Oksekødet ser på ingen måde ud til at blive billigere i fremtiden.

Lige nu læser andre også

I jagten på mere bæredygtige og klimavenlige alternativer til traditionelle kødprodukter, har mange danskere kastet deres kærlighed på plantebaserede køderstatninger, såsom plantefars. Disse produkter lover ikke kun at være venlige mod miljøet, men også mod forbrugerens pengepung.

Oksekød ser uundgåeligt ud til at være genstand for prisstigninger, som følger af de CO2 afgifter, der i en nær fremtid vil ramme landbruget.

Men det store spørgsmål, der melder sig, er, om disse hakkekødserstatninger rent faktisk er sundere alternativer til det traditionelle oksekød.

DTU Fødevarers forsker i kostvaner og ernæring, Sisse Fagt, tilbyder en dybdegående indsigt i denne debat, hvilket er særligt relevant i en tid, hvor den gennemsnitlige danske husstand forbruger omkring 21 kilo oksekød årligt. Fagt påpeger, at oksekød, trods sit indhold af mættet fedt, også er en kilde til essentielle næringsstoffer som protein og mineraler, herunder jern.

Det skriver B.T.

Ved at sammenligne med plantefars, understreger Fagt, at selvom plantebaserede alternativer tilbyder næsten samme ernæringsværdi, herunder protein, vitaminer, og mineraler, kommer de også med en ulempe. "Du får lidt mindre af de gode ting," bemærker hun og tilføjer, at plantefars desuden indeholder tilsætningsstoffer som konserveringsmidler og stabilisatorer, som "ikke er særligt gode for kroppen."

Fagt fremhæver en særlig bekymring omkring de forarbejdede versioner af plantefars, som er fyldt med tilsætningsstoffer. Hun råder forbrugerne til at være opmærksomme på produkter med lange ingredienslister, da disse ofte er tegn på et højt kalorieindhold og en klassificering som ultraforarbejdede fødevarer, hvilket kan øge risikoen for livsstilssygdomme.

Ydermere, understreger hun, at plantefars ikke kan erstatte de grøntsager, som udgør en essentiel del af kostrådene, idet mange af disse produkter primært består af soyaproteinkoncentrat og dermed indeholder få hele grøntsager. Selvom nogle producenter tilføjer ingredienser som tomat eller rødbedefarve for smag eller farve, er det vigtigt at huske, at en sund kost kræver en bred vifte af fødevarer for at sikre tilstrækkeligt indtag af protein, vitaminer, og mineraler. Fagt anbefaler at supplere kosten med bælgfrugter, fuldkornsprodukter, og fisk, hvis man vælger at erstatte oksekød med plantebaserede alternativer.

Denne indsigt fra Fagt giver forbrugerne et mere nuanceret grundlag for at træffe informerede valg omkring deres kost, især i en tid, hvor bæredygtighed og sundhed går hånd i hånd i mange danskeres livsfilosofi.

Anbefalet til dig