Kvinde idømt 45 års fængsel for opslag på de sociale medier

31/08/2022

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Kvindens dom er kommet blot få uger efter, at en britisk mor til to fik en dom på 35 års fængsel for at følge og retweete dissidenter og aktivister på Twitter.

Mest læste i dag

En saudiarabisk domstol har idømt en kvinde 45 års fængsel for at bruge sociale medier til, at “krænke den offentlige orden”. 

Nourah bint Saeed al-Qahtani blev dømt inden for sidste uge, af den saudiske specialiserede straffedomstol på anklager om, “at bruge internettet til at flå den saudiske sociale struktur” og “krænke den offentlige orden ved hjælp af sociale medier”, ifølge dokumenter opnået af den Washington baserede organisation Democracy for the Arab World Now (DAWN). 

Nourahs dom er kommet blot få uger efter, at en britisk mor til to Salma al-Shehab fik en dom på 35 års fængsel for at følge og retweete dissidenter og aktivister på Twitter.

De saudiske myndigheder ser ud til, at have fængslet Nourah for blot at tweete hendes meninger, siger Abdullah Alaoudh, direktør for Golfregionen. 

Meget lidt er kendt om hendes alder og omstændighederne ved hendes tilbageholdelse.

“Det er umuligt, ikke at forbinde prikkerne mellem kronprins Mohammed bin Salmans møde med præsident Biden i sidste måned i Jeddah og stigningen i de undertrykkende angreb mod enhver, der vover at kritisere kronprinsen eller den saudiske regering for veldokumenterede overgreb,” siger Abdullah. 

Den de facto saudiske hersker, prins Mohammed, har slået ned på anderledes tænkende, og Salmas dom er den længste, der nogensinde er afsagt til en saudiarabisk kvinderettighedsforkæmper. 

Ifølge rets dokumentet, som DAWN er kommet i besiddelse af, afsagde den særlige straffedomstol dommen mod al-Qahtani i august for at “bryde den sociale struktur i kongeriget” ved at kritisere saudiske herskere og for at “producere og opbevare materiale, der griber ind i den offentlige orden og religiøse værdier”. 

Mandag opfordrede en alliance af mere end tredive rettighedsgrupper, det internationale samfund til at presse Riyadh til, at løslade Salma.

De sagde, at den forfærdelige anholdelse står i kontrast til myndighedernes retorik om menneskerettigheder, herunder kvinders rettigheder og juridiske reformer, hvor “undertrykkende love bruges til, at kriminalisere deres fredelige udtryk og aktivisme.”

Begge domme kommer i kølvandet på den amerikanske præsident, Joe Bidens, nylige besøg i Saudi-Arabien, samt den franske præsident Emmanuel Macrons værtskab for den saudiske kronprins og de facto hersker Mohammed bin Salman i Paris.

Rettighedsgruppen sagde: 

“Sådanne møder på højt niveau, uden at der er fastsat faste forudsætninger, har kun opmuntret kongerigets ledelse til, at begå yderligere overgreb, som mange af os advarede om før Bidens rejse.” 

De saudiarabiske myndigheder har også indtil videre gennemført 120 henrettelser i år, hvilket er mere end dobbelt så mange som for hele 2021. 

Saudiske embedsmænd siger, at kongedømmet ikke har politiske fanger. 

“Vi har fanger i Saudi-Arabien, som har begået forbrydelser, og som blev stillet for retten ved vores domstole og blev fundet skyldige,” sagde udenrigsminister Adel al-Jubeir i sidste måned, ifølge The Mirror.

Anbefalet til dig