Mange danskere i fare: De næste måneder kan ramme hårdt

27/10/2020

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Vi går en mørkere tid i møde og sammen med corona-pandemien, kan det have store konsekvenser for et stort antal danskere.

Mest læste i dag

Med restriktioner på socialt samvær, sammenkomster, arrangementer, rejser og afstand, kan de vi risikere at de mørke efterårs- og vintermåneder tager ekstra hårdt fat på psyken i år. Normalvis er det  5 til 10 procent af den danske befolkning, som bliver så påvirkede af det begrænsede dagslys, at de udvikler en vinterdepression. Det skriver B.T.

Men i år er der overhængende fare for, at det vil være et større antal som udvikler en vinterdepression. Ifølge Sundhedsstyrelsen er der nemlig større risiko for at flere vil blive ramt i år, på grund af de usikkerheder som coronakrisen har medført. Vi har ingen udsigt til, hvornår vi kan leve livet som før - og om det overhovedet bliver helt som før coronaen igen. Samtidig har mange afsavn til socialt liv, og bekymringer om økonomi og smittefare. 

Krav om isolation og afstand kan desuden medføre ensomhed, føre til stres, depression og udbrændthed, det fortæller Vibeke Koushede, der er professor i mental sundhed og institutleder for Psykologi på Københavns Universitet.

YouGov har lavet en undersøgelse for B.T. hvor hver tredje af et repræsentativt udsnit af danskerne, svarer at de er helt eller delvist enige i, at de lige nu, netop på grund af corona-epidimiens restriktioner frygter de mørke måneder i langt højere grad, end de plejer. 

Hver fjerde svarer desuden, at deres humør i enten højere eller mindre grad er blevet dårligere den seneste måned. 

Det er ikke en bestemt gruppe som er udfordret

Ifølge Vibeke Koushede reagerer mennesker forskelligt på belastninger, derfor ved man ikke hvem som bliver udfordret af disse faktorer. Man kan sagtens normalt have styr på tingene, men pludselig have svært ved at håndtere den nuværende situation og derfor gå ned. Samtidig kommer mørket som en ekstra faktor der også belaster, som kan give yderligere negativ belastning. 

Normalvis plejer socialt samvær og motion at være de bedste råd til at fremme mental sundhed. Men nu hvor der er forbud mod at samles mere end 10 personer, samt at sådan noget som sportsaktiviteter også begrænses, så kan det være svært at holde problemerne på afstand. 

Vibeke Koushede understreger derfor også, at det er ekstremt vigtigt, at man tager det alvorligt hvis man kan mærke at tungsindet kommer listende. Udover at have konsekvenser for dig selv, så kan det også have konsekvenser for andre - det kan nemlig smitte. 

“Vi er sociale væsener af natur. Vi påvirker hinanden. Og når vi står midt i en pandemi, så er det kedelige faktum, at mistrivsel smitter. I en familie, i en skoleklasse og til sidst helt op på samfundsniveau. Det skaber negative cirkler i vandet, som vi alle sammen bliver påvirket af,” siger hun og tilføjer:

“Derfor er der lige nu – i endnu højere grad end nogensinde før – brug for, at vi alle sammen gør en forskel. Det er et kollektivt ansvar. Og det bedste, man kan gøre for sin mentale sundhed, er at være noget for andre. Det er effektiv hjælp til selvhjælp. Og hvis det bare er at smile til andre på gaden, så er det det, vi skal gøre. Og jo, man kan godt smile bag et mundbind. Man kan smile med øjnene.”

 

Anbefalet til dig