Selvom der er stor interesse for varmepumper blandt de danske husejere, så er flere end hver tredje ikke klar over, at der åbner en ny tilskudspulje. Det viser en undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gjensidige og NRGi.
Sådan skriver Gjensidige i en pressemeddelelse.
Tirsdag den 12. september åbner Energistyrelsen op for ansøgninger til en ny varmepumpepulje, hvor danske husejere kan søge om tilskud til energieffektiviseringsprojekter.
Men selvom efterspørgslen på varmepumper blandt de danske husejere er stor, så viser en ny undersøgelse, at hele 45 procent af danskere, der bor i hus, slet ikke ved, at varmepumpepuljen eksisterer.
Undersøgelsen er lavet af Kantar Public for Gjensidige og NRGi.
Varmepumpepuljen er én blandt to nye tilskudspuljer, der har erstattet Bygningspuljen fra og med 2023. Samlet set er der afsat 236,1 mio. kroner i tilskudsmidler, og dem er skadedirektør hos Gjensidige, Henrik Sagild, sikker på, nok skal få ben at gå på, mens han samtidig påpeger, at flere husejere burde være opmærksomme på muligheden for at søge tilskud.
“Energioptimering af boligen er en gevinst på flere planer, det gælder både privatøkonomien og klimaet, men har ofte også en skadeforebyggende virkning i det eksempelvis gamle installationer i dette tilfælde udskiftes med en ny og tilmed grønnere løsning. Det er derfor også vigtigt, at folk er klar over, at der faktisk er mulighed for at få et tilskud til at foretage en stor investering som udskiftning af sin boligs varmekilde er.”
Stor efterspørgsel for energirenovering og varmepumper
Selvom kendskabet til tilskudsmidlerne er begrænset i de danske hjem, så er der bud efter varmepumper. Undersøgelsen viser nemlig, at hver femte overvejer at skifte til en varmepumpe - hvis de kan få offentligt tilskud.
Tallene kommer ikke bag på Bo Halm Andersen, der i sin funktion af byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi har sin daglige gang ude i de danske hjem.
“I løbet af de seneste år har jeg i stigende grad oplevet, at husejere og potentielle købere stiller krav til energioptimering og energimærkning af boligen. Og her repræsenterer varmepumpen en fremtidssikret løsning, der bidrager positivt til begge dele” siger Bo Halm Andersen og tilføjer:
“Varmepumpen er en investering i et grønnere alternativ, der bidrager til en reduktion af CO2-udledningen. Samtidig nedbringer den husstandens varmeregning og øger boligens markedsværdi, så jeg kan godt forstå, at varmepumperne er i høj kurs.”
Bo Halm Andersen forklarer videre, at energioptimering med varmepumpe i udgangspunktet er en markant økonomisk investering, der kan løbe op i 120 til 150 tusinde kroner.
Gennem Energistyrelsens varmepumpepulje kan husejere opnå tilskud på 17.000 kr. ved skift til luft til vand-varmepumpe og 27.000 kr. ved skift til jordvarmepumpe.
Fakta om Varmepumpepuljen
Varmepumpepuljen er en tilskudsordning administreret af Energistyrelsen. Tilskudsordningen giver en økonomisk håndsrækning til danske boligejere, virksomheder og foreninger, der gerne vil skifte deres nuværende opvarmningskilde ud med en varmepumpe.
Det er Energistyrelsen, der administrerer Varmepumpepuljen. Varmepumpepuljen er én af forventeligt tre forskellige tilskudspuljer i 2023, der har baggrund i Energiaftalen fra 2018.
For at kunne ansøge om midler fra Varmepumpepuljen skal man eje en helårsbolig som opvarmes via gas, olie eller træpiller
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.009 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i februar og marts 2023.