Mundbind forsvinder de fleste steder: Her skal de dog bruges endnu

14/06/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Det forsvinder ikke over det hele. I hvert fald ikke endnu.

Mest læste i dag

Sundhedsstyrelsen kommer mandag med nye anbefalinger om borgernes brug af mundbind i sundhedsvæsenet. Anbefalingerne gælder fra dags dato.

Mandag repræsenterer ellers et farvel til mundbindene langt de fleste steder. Det er blandt andet første dag, danskerne kan handle ind, uden mundbind siden sensommeren sidste år.

Nu slår Sundhedsstyrelsen dog fast, at de fortsat anbefaler mundbindene i visse situationer. 

"Fremover anbefales brug af mundbind til patienter, der har symptomer, der kan være tegn på COVID-19, til alle der skal testes for COVID-19 og på enkelte steder på sygehuse og i almen praksis. Personalet i sundhedsvæsenet og ældreplejen kan tilsvarende fra mandag d. 14. juni gå tilbage til at anvende værnemidler i overensstemmelse med de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer," skriver Sundhedsstyrelsen. 

Gælder fra i dag

Siden foråret 2020 har Sundhedsstyrelsen, i perioder med øget risiko for smittespredning, anbefalet at bruge mundbind i sundhedsvæsnet som en ekstra beskyttelse i situationer, hvor det ikke har været muligt at holde afstand. I december indførte regeringen desuden et krav om, at både personale og borgere skulle bære mundbind på offentligt tilgængelige steder, herunder i sundhedsvæsenet, på ældreområdet og på dele af socialområdet.

I den aktuelle situation, hvor der er høj vaccinationsdækning, lave smittetal og færre indlagte med COVID-19, er behovet for supplerende smitteforebyggende tiltag mindre. Derfor vurderer Sundhedsstyrelsen, at det nu er muligt at lempe på krav om brug af mundbind, herunder i sundhedsvæsenet. De nye anbefalinger følger Sundhedsstyrelsens netop offentliggjorte anbefalinger om lempelse af krav om mundbind i det offentlige rum.

”Langt størstedelen af personer i øget risiko er blevet færdigvaccineret, og det gælder også en stor del af den øvrige befolkning og de ansatte i sundhedsvæsenet. Samtidig har vi god epidemikontrol. Derfor har vi vurderet, at der ikke længere er grund til, at alle bærer mundbind overalt i sundhedsvæsenet, men at man kun gør det i situationer hvor der er en særlig risiko,” siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen og understreger dog:

”Det er meget vigtigt, at man fortsat følger de generelle anbefalinger for at undgå smitte”.

Sundhedsstyrelsen understreger, at følgende gælder fra 14. juni.

Borgere og patienter anbefales at bruge mundbind i følgende situationer:

  • når de skal testes for COVID-19
  • hvis de har symptomer og bryder selvisolation fx for at komme til læge eller på sygehus
  • ved ophold i venteværelser, da der kan være personer med luftvejssymptomer – det vil sige akutmodtagelse, akutklinik, almen praksis, vagtlæge og øre/næse/hals speciallægepraksis

 

Anbefalet til dig