Nationalbanken med nyt om de udfasede pengesedler: Så mange sedler mangler stadig

Af: Lucas Andreas

|

02/05/2024

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Sedlerne udfases den 31. maj 2025.

Mest læste i dag

Den kommende udfasning af 1000-kronesedlen har skabt opmærksomhed blandt danskerne, og det fik hurtigt sat gang i et øget brug af sedlerne i supermarkeder i rundt om i butikker.

Højdepunktet kom, da Nationalbanken i november sidste år annoncerede, at de nyeste 1000-kronesedler og alle andre sedler fra før 2009 bliver ugyldige efter 31. maj 2025. Indtil videre er omkring halvdelen af 1000-kronesedlerne blevet indleveret, hvilket repræsenterer ni milliarder kroner i kontanter.

Det skriver Avisen Danmark.

Men det er ikke kun 1000-kronesedlerne, der skal indbetales.

Ifølge Nationalbanken er omkring hver tredje seddel brugt til at betale varer i butikkerne, mens resten er indsat i bankerne eller deres pengeautomater.

1000-kronesedlen, der første gang blev introduceret i 1975 og har en historisk arv, vil blive afskaffet som led i en bevægelse mod sikrere og mere digitale betalingsmidler.

Samtidig har en række aktører, herunder politiet og finanssektoren, udtrykt bekymring over brugen af store pengesedler i relation til hvidvaskning og kriminalitet. Christian Kettel Thomsen, direktør for Nationalbanken, udtalte i november: "Med danskernes ændrede betalingsvaner er der ikke længere brug for 1000-kronesedlen, og i praksis kan den endda være svær at anvende til betalinger."

På trods af en god april måned, hvor mange 1000-kronesedler blev indleveret, mangler stadig næsten 30 millioner ældre pengesedler i andre værdier. Nationalbanken bemærker, at den ældste serie fra 1944 sandsynligvis er gået tabt eller blevet til samlerobjekter.

Efter 31. maj 2025 vil Nationalbanken fortsat tage imod de ugyldige sedler frem til maj 2026 via særlige indleveringssteder.

Anbefalet til dig