Den 30. november 2023 løftede Nationalbanken sløret for, at 1000-kronesedlen bliver ugyldig fra den 31. maj 2025.
Den pludselige melding fik store konsekvenser, da flere danskere begyndte at bruge de værdifulde sedler til små køb i mindre butikker.
Især dagligvarebutikkerne blev behandlet som banker, og det førte til, at flere af dem nægtede at modtage betaling med de store sedler.
Siden da er der heldigvis kommet ro på situationen, og Nationalbanken skriver nu, at flere og flere sedler forsvinder fra danskernes hænder.
Mangler mange sedler
Siden november sidste år har danskere indleveret ældre pengesedler og nuværende 1000-kronesedler til en samlet værdi af 15,9 milliarder kroner, ifølge Nationalbankens seneste opgørelse.
Det skriver TV 2.
Det er især de nuværende 1000-kronesedler, der bliver indleveret. I august alene modtog Nationalbanken 641 millioner kroner i 100-kronesedler, som enten er blevet indleveret i banker eller brugt i butikker.
Samlet set er knap tre ud af fire af de udfasede 1000-kronesedler – svarende til 15,4 milliarder kroner – blevet returneret til Nationalbanken i løbet af de sidste ni måneder.
Langsom indlevering af ældre seddelserier
Mens indleveringen af de nuværende 1000-kronesedler et gået hurtigt, er det gået langsommere med de ældre seddelserier fra 1944, 1952, 1972 og 1997.
Nationalbanken oplyser, at der stadig mangler 8,5 milliarder kroner i ældre serier, hvilket indikerer, at mange danskere endnu ikke har indleveret deres 'gamle' penge.
For at sikre, at ejere af de snart udfasede sedler får mulighed for at tage stilling til dem, har Nationalbanken lanceret en landsdækkende kampagne, der skal informere befolkningen om den forestående udfasning.
Kampagnen, som strækker sig over fire uger, inkluderer både avisannoncer og beskeder sendt til borgernes digitale postkasser.
Pas på svindel
Ligesom de fleste andre, så er svindlere også blevet opmærksomme på, at 1000-kronesedlerne bliver ugyldige i 2025.
Og netop derfor bør man passe på, har B.T. tidligere skrevet.
"Vi har fået oplyst fra flere af vores medlemmer, at de har modtaget falske 1000-kronesedler, og det er ikke noget, de har haft fokus på før", lød det fra Henrik Sedenmark, der er fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv.
Netop på grund på af henvendelserne valgte Dansk Erhverv at advare deres medlemmer om, at der er falske sedler i omløb. Omfanget kendes ikke, men det er alligevel værd at være opmærksom på:
"Jeg kan give et præcist tal, men vi har fået det at vide fra flere medlemmer, og derfor har vi advaret om det", udtalte Henrik Sedenmark, som også har været i kontakt med Dagligvarehandlen.dk.