Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande, og for mange er hjemmekontoret og onlinemøder blevet en del af arbejdsdagen, og i fritiden kaster mange sig over streaming af film og serier eller gaming med vennerne.
Derfor er det også afgørende at have adgang til stabilt og hurtigt internet, og i år har 542 husstande i områder med dårlig internetdækning fået støtte til en hurtig bredbåndsforbindelse fra Norlys gennem den statslige Bredbåndspulje.
"Vi har i flere årtier udrullet fibernet til mere end 900.000 danske husstande, men vi kan også se, at de få adresser, der endnu ikke har en hurtig bredbåndsforbindelse, er så omkostningstunge at rulle bredbånd ud til, at vi som samfund må løfte den opgave i fællesskab. Derfor er vi rigtig glade for at kunne hjælpe så mange danskere gennem Bredbåndspuljen, siger Carsten Bryder, der er direktør for Norlys’ fiberforretning ifølge en pressemeddelelse.
Stadig et stort behov
Bredbåndspuljen består af to ordninger – den almindelige ordning, hvor flere husstande sammen søger støtte til et projekt, og så den særlige ordning, som enkeltstående adresser med langt til nærmeste nabo kan søge.
I den almindelige ordning har 211 husstande fordelt på 38 projekter fået tilsagn til støtte til en stabil og hurtig bredbåndsforbindelse fra Norlys, mens det i den særlige ordning er 331 husstande.
I alt har 1.608 husstande i år fået tilsagn om støtte for samlet 87,8 millioner kroner fra Bredbåndspuljen.
I år ligger det statslige tilskud på tværs af de to ordningerne på 54.600 kroner i gennemsnit. Et niveau, der ligger højere end de foregående år.
"Det er helt forventeligt, at tilskuddene stiger i gennemsnit, for vi er nået til et punkt, hvor de husstande, som endnu ikke har god og stabil bredbåndsforbindelse ligger mere spredt og derfor kræver det naturligvis mere fx at grave fiberkabler ud til dem," siger Carsten Bryder og fortsætter:
"Det understreger da også bare vigtigheden af, at der er en ordning som Bredbåndspuljen, for der er stadig mange adresser, som endnu ikke er dækket ordentligt ind."
Mere end 23.000 adresser var støtteberettigede til Bredbåndspuljen i år, og i alt 487 adresser fordelt på 39 projekter fik afslag på støtte.
Bredbåndspuljen har eksisteret siden 2016 og årligt støttet husstande med 100 millioner kroner til at få stabilt og hurtigt internet.
Med finansloven for 2024 blev rammerne om puljen ændret, sådan at der over de næste fire år er afsat i alt 150 millioner kroner – 50 millioner kroner i 2024 og 2025 og 25 millioner kroner i 2026 og 2027.