"Tankevækkende og rørende eftermiddag på Marienborg."
Sådan indleder statsminister Mette Frederiksen (S) et opslag på Facebook, hvor statsministeren kommer ind på et emne, der berører mange danske familier, men som det kan være svært at tale om eller forstå, hvis man ikke selv har været i berøring med det.
"I dag havde jeg besøg af fem familier, der alle har det tilfælles, at de hver dag lever med konsekvenserne af, at far har været udsendt for Forsvaret til verdens brændpunkter," skriver Mette Frederiksen, inden hun fortsætter: "Mange kommer heldigvis godt hjem igen, men for andre kan det være svært."
Flytter med ind i familien
Ifølge Forsvaret har omkring 60.000 veteraner siden 1948 været udsendt til internationale missioner for Danmark. Siden 1992 har omkring 32.000 veteraner haft mere end 63.000 udsendelser. Forsvaret fortæller desuden, at langt den største del af de udsendte soldater kommer hjem uden mén, men en del af dem, er ikke så heldige.
Det er disse soldater, som statsminister Mette Frederiksen taler til i sit indlæg.
"Når ens partner, mor eller far har været ude i krigszonerne, kan der være så svære oplevelser, at PTSD eller andre følgevirkninger flytter med ind i familien. Når det sker, påvirker det hele familien," skriver statsministeren.
Mette Frederiksen i selskab med nogle af de familier til danske veteraner, der besøgte statsministeren. Foto: Socialdemokratiet / Facebook.com
Sender tak
Under familiernes besøg hos statsministeren fik Mette Frederiksen et indblik i, hvordan det foregår, når tidligere udsendte og deres familier besøger et af de veterancentre, der ligger flere steder i Danmark.
"I eftermiddag deltog jeg sammen med familierne i en af de aktiviteter, de laver på landets veterancentre, og som gør det lidt lettere at tale om de svære ting."
Inden hun slutter af, så sender Mette Frederiksen en tak til de udsendte, som varetager landets internationale opgaver.
"Tak for at dele jeres historier og tak til alle jer, der hver dag kæmper for Danmarks sikkerhed og for at gøre verden til et bedre sted. Både som udsendte og som pårørende.