Ny covid-lignende virus opdaget i russiske flagermus: Resistent over for alle kendte vacciner

23/9/22 14:04

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Virussen, kendt som Khosta 2, blev opdaget i flagermus i Rusland i 2020 og var først blevet antaget ikke at være en trussel mod mennesker, indtil ny forskning fra et hold fandt ud af noget andet.

En nyopdaget Covid-virus fundet i russiske flagermus frygtes at være i stand til at inficere mennesker, og er i øjeblikket resistent over for alle kendte eksisterende vacciner, det skriver Mirror.

Et hold af forskere opdagede, at proteiner fra en flagermusvirus kendt som Khosta 2 kan migrere til humane celler.

I modsætning til kendte Covid-infektioner er det resistent over for antistoffer.

Virolog Michael Letko, har opfordret til, at universelle vacciner udvikles for at hjælpe mod andre farlige vira, der findes i naturen. 

Michael sagde: 

“Vores forskning viser yderligere, at sarbecovirus, der cirkulerer i dyrelivet uden for Asien, selv på steder som det vestlige Rusland, hvor Khosta 2 virussen blev fundet, også udgør en trussel mod global sundhed og igangværende vaccinekampagner mod SARS-CoV-2.”

“Genetisk lignede disse underlige russiske vira nogle af de andre, der var blevet opdaget andre steder i verden, men fordi de ikke lignede SARS-CoV-2, troede ingen, at de virkelig var noget.”

“Men da vi kiggede nærmere på dem, blev vi virkelig overraskede over at finde ud af, at de kunne inficere humane celler. Det ændrer lidt på vores forståelse af disse vira, hvor de kommer fra, og hvilke regioner det vedrører.”

Forskere har fundet hundredvis af sarbecovirus i de senere år, hvor størstedelen er opdaget i Asien. 

Khosta 1 og Khosta 2 vira blev opdaget i russiske flagermus i 2020, og indledende tests viste, at de ikke udgjorde nogen trussel mod mennesker.

Test viste som sagt senere, at Khosta 2 ikke blev neutraliseret af de nuværende vacciner og derfor potentielt udgør en trussel for mennesker alligevel.