Tirsdag trådte en ny lovgivning i kraft. Den betyder, at man som livstidsfange ikke må danne relationer uden for hegnet.
Dermed er det slut med at logge på datingfora og indlede nye relationer. Eller udveksle breve med personer, de ikke kendte før deres dom.
Den ny lov betyder, at livstidsdømtes rettigheder indskrænkes. I de første ti år af afsoningen må de ikke indgå i nye relationer.
Det skriver TV 2.
“Livstidsdømte og forvaringsdømte skal ikke kunne bruge vores fængsler som datingcentral eller medieplatform til at prale af deres forbrydelser. Det krænker ikke kun ofre og pårørende, men også retsfølelsen hos øvrige borgere, hvis dem, der har begået nogle af de allerværste forbrydelser, frit kan bruge tiden i fængslet på at date eller skrive om deres ugerninger på sociale medier. Det sætter vi nu en stopper for,” siger justisminister Nick Hækkerup (S).
Forslaget blev fremsat i Folketinget af selvsamme Nick Hækkerup i november måned.
Kritiseres
Det har blandt andet været historier om unge piger, der har indgået relationer med livstidsdømte, som ligger til grund for loven.
For eksempel har livstidsdømte Peter Madsen indgået adskillige forhold med piger og kvinder under afsoningen af sin dom.
Det gælder blandt andet Rasmus Paludans kone, som før ægteskabet med Paludan var “sjæleven” med ubådsmorderen.
Den nye lov vækker dog ikke begejstring alle steder.
Loven er blevet kritiseret af blandt andre Dignity - Dansk Institut Mod Tortur.
Det er ifølge et høringssvar "meget betænkeligt", at regeringen som reaktion på få sager vedrørende nogle få livstidsdømte, begrænser alle livstidsdømtes rettigheder.
Ifølge organisationen er det de indsattes fundamentale ret til at være i kontakt med omverdenen, der er på spil.
Også foreningen Danske Advokater er skeptiske over for loven.
“Danske Advokater bemærker, at livstids- og forvaringsdømte normalt ikke afsoner hele livet, og at vi derfor bør have for øje, hvilke mennesker de er, når de kommer ud,” skriver foreningen i et høringssvar.
Den nye lov fratager også de livstidsdømte muligheden for under afsoningen at komme med offentlige tilkendegivelser om den eller de forbrydelser, de er dømt for at have begået.