Ny pensionsmodel under opsejling: Sådan kommer den til at påvirke de ældre

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny pensionsmodel er ved at blive udarbejdet.

Lige nu læser andre også

Det er ikke nogen hemmelighed, at det er blevet dyrere at være pensionist.

Alt fra strømregninger og dagligvareindkøb til de høje benzinpriser er med til at presse budgettet hos mange ældre.

I takt med udviklingen er prisen på den pensionsreform, som Pensionskommissionen har foreslået, også blevet skruet gevaldigt op.

Ifølge Jyllands-Posten vil det nu koste 29 milliarder kroner at gennemføre kommissionens forslag i stedet de 18 millioner kroner, det kostede tilbage i 2022.

Mediet lægger ikke skjul på, at den opdaterede pris bygger på finansminister Nicolai Wammens beregninger, der netop er fremlagt for Folketinget.

Forklaringen på de øgede omkostninger skyldes blandt andet, at den økonomiske model nu ser frem mod år 2130, hvor den tidligere beregning stoppede i 2100.

Dermed har prisen på reformen fået et kraftigt løft i takt med, at man ser længere frem i fremtidens stigende udgifter.

Ny pensionsmodel

Regeringen har endnu ikke præsenteret en detaljeret plan for en ny pensionsmodel, men statsminister Mette Frederiksen har i sommer antydet, at hun ønsker at stoppe den automatiske stigning i pensionsalderen.

Pensionskommissionen fremlagde oprindeligt sit forslag om en justeret stigning i folkepensionsalderen, hvor tanken var at tilpasse sig danskernes stigende levetid, men uden at presse de ældste aldersgrupper yderligere.

Kommissionen foreslog, at levetidsforbedringer blandt yngre kun delvist skulle afspejles i højere pensionsalder, mens resten af det ekstra leveår skulle tilfalde pensionsperioden.

Formålet er at sikre en balance, så et længere liv også betyder flere år som pensionist og ikke kun en forlængelse af arbejdslivet.

Anbefalet til dig