To ud af tre danskere vil gerne arbejde efter pensionsalderen.
Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Sampension blandt ca. 1.000 danskere.
Her svarer 64 pct. ja til, at de godt kan forestille sig at arbejde f.eks. nogle timer eller mere om ugen, efter at de har passeret folkepensionsalderen. 20 pct. svarer nej, mens resten svarer ”ved ikke”.
69 pct. af de 18-34-årige kan se sig selv arbejde efter pensionsalderen, mens det samme gælder for 63 pct. af de 35-55-årige og for 59 pct. af de 56-65-årige. Blandt mænd og kvinder er andelene hhv. 71 pct. og 56 pct.
Sådan skriver Sampension i en pressemeddelelse.
Mere attraktivt
”Danskerne bliver generelt længere på arbejdsmarkedet i disse år, hvor vi også ser, at flere og flere arbejder videre efter folkepensionsalderen. Og den tendens ser ud til at fortsætte fremadrettet. For der er en markant andel af danskerne - på tværs af alder og køn – som godt kan forestille sig en pensionstilværelse, hvor arbejde nogle timer eller mere om ugen indgår,” siger Anne-Louise Lindkvist, kunderådgivningschef i Sampension, og fortsætter:
”Det er en bemærkelsesværdig udvikling. Og den kan bl.a. være et udtryk for, at mange og stadig flere danskere ønsker et aktivt pensionistliv, som udover fritidsinteresser, pasning af børnebørn og rejser også i stigende grad består af arbejde - hvis der vel at mærke er mulighed for det, og helbredet tillader det,” siger Anne-Louise Lindkvist.
Den nye Epinion-undersøgelse viser desuden, at for ni ud af ti danskere (88 pct.) er det vigtigt, at det kan betale sig økonomisk, hvis de skal vælge at arbejde efter folkepensionsalderen.
”De seneste år er det løbende blevet gjort mere økonomisk attraktivt for danskerne at udskyde pensionen og også at arbejde i pensionstilværelsen. Og vi kan se, at de økonomiske gulerødder appellerer til mange danskere. F.eks. er der sket en markant stigning i antallet af danskere, der arbejder ved siden af folkepensionen, efter at der sidste år kom nye regler, som sløjfede modregningen i folkepensionen for pensionister, der arbejder,” siger Anne-Louise Lindkvist.
Forvirring på området
Ifølge den nye Epinion-undersøgelse har de færreste danskere dog styr på, at det nu bedre kan svare sig at arbejde i pensionstilværelsen.
Således er det kun 44 pct., som svarer, at det i de seneste år er blevet gjort mere økonomisk fordelagtigt at arbejde, efter man har passeret folkepensionsalderen.
Hver tredje (32 pct.) svarer, at det nu i samme grad eller mindre grad kan betale sig, mens hver fjerde (24 pct.) svarer ”ved ikke”.
Selv blandt de 56-65-årige er det kun lidt over halvdelen (54 pct.), som svarer, at det nu bedre kan betale sig at arbejde efter folkepensionsalderen.
”Det er vigtigt at være opmærksom på de økonomiske fordele, der er ved at udskyde pensionen og ved at arbejde i pensionsalderen, når man planlægger sin tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, da det for manges vedkommende kan have en betydning for disse planer. Men her lader der til at være behov for, at vi får øget kendskabet i befolkningen generelt og ikke mindst blandt de danskere, der nærmer sig pensionsalderen,” siger Anne-Louise Lindkvist.
Flere tiltag på vej
Hun tilføjer, at der er udsigt til, at det bliver endnu mere økonomisk attraktivt at arbejde efter folkepensionsalderen i de kommende år.
For ifølge den politiske aftale om skattereformen, som blev indgået i slutningen af sidste år, skal den skattefri seniorpræmie, som gives til personer, der arbejder i det første og andet år efter folkepensionsalderen, forhøjes i 2026 og igen i 2029.
Dette er dog ikke vedtaget endnu.