Nyt studie peger på gadehunde: De kan have spredt corona

15/4/20 06:32

Christian Granhøj Skouboe

Forskere mener, at hundene muligvis har spillet en rolle i smittespredningen. Foto: Shutterstock
Ny forskning viser, at det kan være kinesiske gadehunde, der først smittede mennesker med coronavirus og ikke flagermuse, som man ellers tidligere antog.

Analyse af coronavirus viser, at det ikke er flagermusene, som har spredt den nye corona-virus til mennesker, som man tidligere gik ud fra.

Nu er mistanken rettet mod gadehunde, der har spist flagermus. Det vises af molekylærbiologen Xuhua Xia ved University of Ottawa, Canada, i en ny undersøgelse præsenteret i tidsskriftet Molecular Biology and Evolution.

Det skriver SVT.

"Dette er en meget spændende undersøgelse. Xuhua Xia beskriver logisk, hvordan tarmene hos hunde kan have været som en træningslejr for virussen," siger Björn Olsen, professor i infektionssygdomme ved Uppsala Universitet, til SVT.

Hundene behøver ikke være særlig syge. Virussen har haft masser af tid til at mutere i tarmen og udvikle sig til en virus, der er farlig for mennesker.

Så hundene får virussen

 Flagermus spiser flagermus i nogle dele af Kina. Et sandsynligt scenarie er derfor, at gadehunde har spist rester fra flagermus. På denne måde kommer virussen ind i hundens tarmsystem. Virussen vandrer fra hundenes tarme, spreder sig og kommer ind i menneskers luftvej. Heefter bliver man syg.

"Hunde har en vane med at slikke sig i balderne eller lugte andre i balderne. De får derefter virussen ind i luftvejene. Derefter slikker de de hunde, der er kæledyr, som derefter igen slikker folk i ansigtet," fortæller Björn Olsen.

Björn Olsen mener nu, at det næste skridt er at tage afføringsprøver fra gadehunde i Wuhan, som kan slå fast om hundene faktisk er bærere af virussen.