Det var til stor ærgrelse for brugerne, da pantstationen i Hjallese ved Odense lukkede i 2021 på grund af forældet teknologi.
Sidenhen er der dog dukket en ny og moderne pantstation op på Børstebindervej ved Rosengårdcentret, og den er gearet til at kunne sluge 100.000 flasker og dåser om dagen.
Pantstationen har gjort det muligt for borgerne at tømme en hel pose med pantflasker og -dåser ned i en tragt og få pengene udbetalt direkte på deres konto.
Den innovative tilgang til pantsystemet har hurtigt vundet indpas blandt odenseanerne.
Det skriver Fyens Stiftstidende.
Siden åbningen den 28. juni sidste år er der blevet pantet hele 12,2 millioner flasker og dåser ved stationen.
Især efter årsskiftet har antallet af pantede genstande været over en million pr. måned, fortæller Mette Klint, kommunikationskonsulent ved Dansk Retursystem.
Hun bemærker, at mange førstegangskunder ofte vender tilbage efter at have prøvet systemet.
Pantstationen fungerer ved, at maskinen optæller og sorterer panten, som derefter komprimeres og sendes videre til genanvendelse. På trods af maskinens effektivitet sker det dog, at der falder andet end pantflasker og -dåser ned i tragten.
Kan ikke klare alt
For at undgå problemer opfordrer medarbejderne på pantstationen til, at brugerne kun afleverer genstande med pantmærket. Andet affald som syltetøjsglas, vinflasker eller makreldåser kan skade maskinen, hvilket kan skabe problemer for både brugeren selv og de næste i køen.
Selvom danske pantmærker er nødvendige for at få udbetalt pant, er udenlandske drikkevaredåser også velkomne i systemet. "For så sikrer vi, at dåsen bliver genanvendt til en ny dåse," siger Mette Klint.
Tyske øl- og sodavandsdåser kan, selvom de ikke giver penge tilbage, dermed afleveres for at støtte genanvendelse.
Tomat- og makreldåser hører derimod ikke hjemme i maskinen.
Pantstationen kan behandle omkring 120 flasker og dåser i minuttet og har åbningstider fra kl. 7-18 på hverdage og kl. 8-18 i weekender og på helligdage.