Selv en helt almindelig indkøbstur kan føles som en økonomisk prøvelse i dag. I stedet for at tænke over, hvad man har lyst til, handler det ofte om, hvad der er råd til.
Et par kyllingebryster, en pose mel eller en liter solsikkeolie – alt sammen varer, der tidligere gik ubemærket gennem kassebåndet – koster nu langt mere end bare for få år siden.
Hverdagsmad presser privatøkonomien
Pensionisten Søren Hansen overvejer nu, om der overhovedet er plads i budgettet til noget så enkelt som spaghetti med kødsovs.
Det oplyser B.T., der har været på gaden for at høre, hvordan prisstigningerne påvirker danskernes hverdag
Den studerende Malin Schöps fortæller til B.T., at hun tit må droppe de økologiske varer:
"Det er ikke så lang tid siden, at jeg købte to kyllingebryster til 65 kroner".
Fødevareprisernes himmelflugt er dokumenteret sort på hvidt.
Danmarks Statistik har registreret en stigning på 30,4 procent i priserne på mad og ikke-alkoholiske drikke siden april 2021. I samme periode er det generelle forbrugerprisindeks steget med 15,3 procent.
Mest ramte varer
To kilo hvedemel, der i 2021 kostede 6,95 kroner, er nu oppe på 11,45 kroner. Det svarer til en prisstigning på knap 65 procent.
Og med solsikkeolie er stigningen endnu voldsommere. Fra 9,95 kroner til 18,95 – næsten 91 procent.
Palle Jakobsen fra Agrocom undrer sig:
"Markedsprisen på korn er lige nu på sit laveste niveau i de sidste fem år – og alligevel ser vi at prisen på mel er steget".
Krigen i Ukraine og detailleddet får skylden
Ifølge økonom Henning Otte Hansen er prisstigningerne ikke nødvendigvis koblet til reelle produktionsomkostninger.
Krigen i Ukraine forklarer manglen på solsikkeolie, men mellemled i værdikæden kan også være hurtige til at hæve priserne – og knap så villige til at sænke dem igen.