Politiet kommer med opråb til danskerne: Pas på disse beskeder

Af: Liva H.

|

10/10/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Politiet oplever stor stigning i særlig form for kriminalitet.

Lige nu læser andre også

Digital kriminalitet har gennem årene taget mange former, men nu advarer politiet om en markant stigning i en ny type svindel, som udnytter vores tillid til nære relationer.

Det hele begynder ofte med en besked, der ser harmløs ud – en simpel sms med en tekst som "Hej mor" eller "Hej far".

Men bag beskeden gemmer sig ikke en nødstedt ven eller et familiemedlem, som det ser ud til, men derimod en svindler, der forsøger at lokke penge ud af modtageren.

Det skriver TV 2

Ny type kriminalitet

Hos National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har man i år oplevet en eksplosiv stigning i anmeldelser om denne type kriminalitet. I de første seks måneder af 2024 har politiet modtaget mere end 1100 anmeldelser, en femdobling i forhold til samme periode sidste år. Kriminalitetsformen har fået navnet "Bekendt i knibe", og den spreder sig med stor hast.

Ifølge Kresten Munksgaard, leder af forebyggelse og analyse hos NSK, er omfanget blevet "ret massivt", og mange falder desværre for svindlen.

Udnytter relationer

Den primære taktik i denne form for svindel er at udgive sig for at være en nær relation i en presset situation. Ofte er det forældre, der bliver kontaktet af en svindler, som udgiver sig for at være deres barn og beder om penge. Men det er ikke kun forældre, der bliver målrettet.

Der er også set tilfælde, hvor unge kontaktes via sociale medier som Messenger eller Snapchat, hvor svindleren har hacket en vens profil og derfra beder om penge.

Ifølge Kresten Munksgaard er en del af svindelens succes, at den bygger på vores nære relationer, hvilket får folk til at sænke paraderne og hurtigt reagere, ofte med skyldfølelse og skam til følge.

"Mange overfører pengene, fordi svindleren udnytter relationen til at få folk til at sænke paraderne lidt," forklarer Munksgaard.

Han tilføjer også, at mange ofre føler sig dumme og derfor undlader at anmelde sagen, hvilket betyder, at det reelle omfang af svindlen kan være meget større end de kendte tal.

Politiet har set eksempler, hvor svindlere har narret alt fra 6.000 kroner til flere hundrede tusinde kroner ud af ofrene. Svindlerne starter ofte med mindre beløb og øger dem gradvist. Derfor opfordrer politiet til, at man altid ringer til den person, der beder om penge, før man foretager nogen overførsel, for at sikre sig, at det virkelig er den rigtige afsender.

Anbefalet til dig