I mange danske haver er der én bestemt plante, der har fået en særlig plads – buksbom. Kendt for sin alsidighed og evne til at blive formklippet i alt fra stramme hække til kunstfærdige figurer, men nu fraråder Haveselskabet, en nonprofit forening for haveejere, køb af denne plante.
Svampe og skadedyr sætter en stopper for buksbom
Haveselskabet har i de senere år modtaget en stigende mængde henvendelser fra haveejere, der kæmper med buksboms skjulte problemer.
Louise Møller, fagredaktør hos Haveselskabet, deler bekymrende nyheder om plantens helbred.
"Vi har i en del år døjet med to forskellige alvorlige svampesygdomme hos buksbom, som får planterne til at visne," forklarer hun i en pressemeddelelse ifølge B.T. Disse svampesygdomme har længe været en torn i øjet på mange haveejere, men det stopper ikke her.
For nylig har en ny trussel fundet vej til Danmark – buksbomhalvmøllet. Dette skadedyr, som oprindeligt stammer fra Asien, er begyndt at gøre sit indtog i de danske haver.
"De seneste år er der også kommet et nyt skadedyr – buksbomhalvmøl – til Danmark, som desværre bliver mere og mere udbredt, og som efterlader planterne afpillede og uden blade," tilføjer Møller.
Møllens ødelæggende virkning:
Møllarverne klækker typisk i maj og juni, hvilket forklarer den øgede aktivitet af henvendelser i denne periode. Skadedyret efterlader en tydelig spor af ødelæggelse.
"De spiser rub og stub, så planten ser helt forfærdelig ud," bemærker Louise Møller.
Problemet er forværret af, at det er næsten umuligt at opdage æg på planterne, når de importeres til Danmark. Dette skaber en risiko for, at skadedyret uforvarende introduceres i lokale haver.
Sunde alternativer til buksbom:
Som reaktion på disse problemer anbefaler Haveselskabet nu haveejere at overveje alternative planter.
Louise Møller foreslår nåleplanten taks, japansk kristtorn, thuja eller den specielle rododendron-sort, bloombux, som robuste og mindre skadedyrsfølsomme alternativer. Disse kan tilbyde lignende æstetiske fordele uden de samme sundhedsmæssige risici.