Prisen per kWh var for nylig 7,54 kroner: Dette tip er guld værd til at spare penge på strøm

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med en ny elafgift et det gyldne tip vigtigere at tage alvorligt end aldrig før, hvis du vil passe på pengepungen.

Mest læste i dag

Året 2023 var et begivenhedsrigt år for den grønne omstilling. Et år, der på mange måder blev påvirket af det danske elmarked og regeringens tiltag.

2024 er dog startet hårdt ud. En stigning af elafgiften på 9,2% har gjort, at Danmark nu har sat en ny europarekord, og samtidig har vi allerede set at elprisen har været oppe og ramme op til 7,54 kr./kWh.

Det skriver Viasol A/S i en pressemeddelelse.

En hæsblæsende start
Den 1. januar 2024 indledes året med en hævning af elafgiften med 9,2 pct., og dermed er der tale om en ny europarekord. En rekord, vi selv var indehavere af og nu har overgået. 

Denne stigning betyder, at private husholdninger i 2024 kommer til at betale 95 øre pr. kWh alene i elafgift.

Derudover bød den 1. januar 2024 også 800.000 elkunder hos elnetsselskabet N1 på en ny prismodel, hvor der ventes en forskel på op til 800 pct. for den strøm, som kunderne får gennem stikkontakten.

Denne prismodel skal fungere som et incitament for elkunderne til at sprede deres forbrug ud over døgnets 24 timer, så man kan minimere udbygningen af elnettet.

Den nye prismodel betyder, at det nu koster op mod 1,24 kr. pr. kWh for at have strøm i stikkontakten, og dermed har N1 valgt at inddele døgnet i tre priszoner i modsætning til de to, der hidtil har været.

Dertil har de skruet på nettariffen i løbet af døgnets forskellige priszoner. Dette betyder, at strømmen uden for spidsbelastningsperioderne – eksempelvis om natten – er billigere, mens prisen stiger op til 800 pct. i tidsrummet kl. 17-21.

Et nødvendigt valg
Rasmus Christiansen, der er adm. direktør i Viasol A/S, mener, at tiltagene er nødvendige for at passe på det danske elnet og for at presse folk til at støtte op om den grønne omstilling ved at flytte så meget som muligt af deres forbrug til tidspunkter på dagen med grøn strøm, der er billig og grøn. Han mener dog ikke, at det øgede incitament nødvendigvis gør det nemmere for folk at omlægge deres forbrug.

"Det er et tiltag, der kan motivere os til at sætte vasketøjet over om natten, men vi kan simpelthen ikke komme udenom, at befolkningen bruger mest strøm i morgen- og aftentimerne, altså spidsbelastningsperioderne, da det er for svært for en arbejdende at skulle forholde sig til at bruge størstedelen af sin strøm i perioden, hvor man fysisk er et andet sted."

Han mener, at det altså kræver mere end blot at sætte nogle af sine elektroniske apparater til at arbejde i nattetimerne.

"I et moderne samfund, hvor convenience indtænkes i mange produkter og teknologier, kræver det, at vi finder på nye måder at gøre det nemmere for vores kunder, når de skal omlægge deres forbrugsvaner."

Nye teknologier skal bane vejen for et grønnere 2024
Rasmus afslutter med at fortælle, at Viasol A/S i 2024 introducerer et produkt, der er baseret på kunstig intelligens, der kan hjælpe solcelleejere med at omlægge deres forbrug helt automatisk.

Han mener, at vi står ved en spændende skillevej, hvor vi har muligheden for at forme en grønnere fremtid, hvor kunstig intelligens er med til at intensivere kampen for at gøre danske husstande grønnere.

Målsætningen er, at de danske husstande skal have gavn af grøn strøm og dermed billigere el, så den brede befolkning også får en stærkere økonomi. Vores løsning med intelligent energistyring er nøglen, da den automatisk indhenter den billigste strøm uden for spidsbelastningsperioderne, så forbrugeren har den klar, når de er hjemme fra arbejde.

"For at få den enkelte forbruger med i klimakampen, skal det også give mening for dem. Både økonomisk og i forhold til dagligdagens rutiner. Det er kun sådan, at vi kan gøre en mærkbar forskel", afslutter han.

Anbefalet til dig