Sådan får du et bedre energimærke: Der kan være masser af penge at spare

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De 3 energiforbedringer, der bedst kan betale sig, har nu set dagens lys.

Lige nu læser andre også

Som boligejer kan det være svært at vide, hvor du skal sætte ind, hvis du vil spare på varmen og forbedre indeklimaet i dit hjem.

Men her kan du få hjælp – ejendomsmæglerkæden Home har spurgt rådgiverne hos Energihjem.dk, hvor i boligen det typisk har størst effekt at sætte ind med energiforbedringer.

”Alle forbedringerne er et plus, hvis du vil sælge din bolig, men du får også selv glæde af dem fra dag et i form af øget komfort i boligen og lavere varmeregning, hvis du bhar planer om at blive boende,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Det skriver Home i en pressemeddelelse.

I Energihjem.dk fortæller kommunikationschef Maria Carlsen, at der er noget for næsten enhver pengepung i de tre forbedringsforslag:

”Isolering af vægge og loft kan man ofte klares for nogle få tusinde kroner – lidt mere hvis en håndværker skal udføre arbejdet – og investeringen er som regel tjent hjem i løbet af blot nogle få år,” siger hun.

Nye vinduer er en noget dyrere forbedring, ofte i prislejet 100-200.000 kr., vurderer Maria Carlsen.

Men samtidig kan de nye vinduer forbedre husets udseende og gøre det mere tiltrækkende for køberne, lyder det fra Home.

”Man skal ikke kalkulere med at få hele udgiften hjem igen, men salgbarheden forbedres – dit hus vil med nye vinduer og et mere moderne udtryk rykke frem i købernes bevidsthed,” siger Henrik Hauthorn Jensen fra Home.

Han råder til, at man vælger vinduer, der passer i husets stil for at bevare salgbarheden.

”Bondehusvinduer til en 60’er-villa eller meget specielle farver er sjældent en god ide,” siger han.

Endelig er der udskiftning af olie- og gasfyret med en luft til vand varmepumpe. Her må man ifølge Energihjem.dk regne med en udgift omkring 150.000 kr. til udskiftning og bortskaffelse af det gamle fyr.

  1. Isolering: Isolering af fx en tom hulmur er en relativ billig form for energirenovering, der kan have stor betydning for varmeregning og komfort. Også isolering af loft er effektivt. For nogle huse kan isolering af facaden, skunke eller taget også være relevant.

  2. Vinduer: Udskiftning af vinduer på boligen er både godt for boligens energitab, men kan også have stor indvirkning på indeklima og komfort. Samtidig kan vinduesudskiftningen tages lidt i etaper. Hvis dine vinduer stammer fra tiden før år 2000, er det typisk en god idé at overveje udskiftning af dem.

    Udviklingen inden for energieffektive ruder har nemlig været særlig stor siden slutningen af 1990'erne. Moderne energiruder formår at bevare hele to tredjedele mere varme sammenlignet med ældre termoruder, forudsat at du vælger nye energi, effektive vinduer. (Spørg din tømrer til råds om dette).

  3. Varmekilde: Hvis dit hus opvarmes med olie- eller gasfyr, så er udskiftning af varmekilden helt bestemt et sted at sætte ind. En mere energivenlig varmekilde, fx en luft til vand varmepumpe, kan ofte få boligens energimærke til at rykke en klasse op (som tommelfingerregel). Bor man uden for et fjernvarmeområde er der også mulighed for tilskud til denne ’operation’.

Kilde: Energihjem.dk for Home.

Anbefalet til dig