Skal sommerferien rykkes en uge? Politikerne kommer med svaret

Af: Kasper Rud

|

05/09/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Politikerne kommer med holdningen til at rykke skolerens sommerferie

Lige nu læser andre også

Sommerferien for skolebørn kan igen være på vej til at blive rykket, da varme temperaturer skaber udfordringer for undervisningen. Flere politikere på Christiansborg er åbne for at diskutere muligheden for at forlænge skolernes sommerferie ind i august, baseret på nye data fra TV 2 Vejret, der viser en markant temperaturstigning de seneste år.

Det skriver TV 2.

Ifølge TV 2 Vejret har de sidste fire uger af skolernes sommerferie været de varmeste i de seneste 12 somre.

Særligt uge 33, hvor eleverne vender tilbage til skolen, har set en temperaturstigning på næsten én grad, hvilket bringer gennemsnitstemperaturen op på 24,1 grader. Den varme periode skaber udfordringer i både klasseværelser og på arbejdspladser, hvor dårligt indeklima og høje temperaturer påvirker koncentrationen og arbejdsevnen.

Politisk åbenhed for ændringer

Den seneste ændring af skolernes sommerferie blev foretaget for 20 år siden, netop med vejret som en afgørende faktor. Dengang valgte politikerne at flytte feriens start en uge længere ind i august for at tilpasse sig det skiftende klima. Nu overvejer flere partier, herunder De Radikale, SF og Venstre, at gentage denne manøvre.

Lotte Rod, der er undervisningsordfører for De Radikale, ser positivt på forslaget. "Det vil vi gerne være med til at se på – men som det skoleparti, vi er, vil jeg foreslå, at vi tager det op med parterne i skolen, fordi det også kan røre ved nogle traditioner i skolen," siger hun.

Sofie Lippert fra SF er ligeledes åben for dialogen, mens Anni Matthiesen fra Venstre påpeger, at partiet ikke selv vil bringe forslaget op, men er villig til at overveje det, hvis der er opbakning. Socialdemokratiets folkeskoleordfører, Sara Emil Baaring, er dog mere tilbageholdende og kalder forslaget en stor ændring, som vil påvirke danskernes arbejdsliv og være en dyr proces at gennemføre.

Ekspert bakker op om ændring

Andreas Rasch-Christensen, forskningschef ved Via University College, ser det som en fornuftig løsning at flytte sommerferien. "Det gavner ikke nogen at undervise i perioder, hvor det er rigtig, rigtig varmt. Det er oplagt at placere ferien dér," siger han. Han understreger, at selvom det ikke er umuligt at undervise i høje temperaturer, skaber et køligere klima bedre forhold for både elever og lærere.

Desuden påpeger han, at indeklimaet på mange skoler er dårligt, og det varme vejr forværrer situationen. Rasch-Christensen mener ikke, at en grads forskel vil være afgørende, men det er vigtigt at tage de nye temperaturdata alvorligt.

Ingen forkortelse af sommerferien

Rasch-Christensen advarer dog mod at bruge diskussionen om ændring af sommerferien som et påskud til at forkorte ferien. Den danske skolesommerferie er allerede en af de korteste i Europa, og han fremhæver vigtigheden af, at børn får tilstrækkelig tid væk fra skolen for at opleve andre former for læring og familieliv.

"Det her afbræk sammen med familien er rigtig betydningsfuldt," siger han og understreger, at det ikke blot er skolegangen, men også det sociale og familiære aspekt, der skal tages i betragtning, når politikerne overvejer ændringer i ferieperioden.

Hvis en ændring af sommerferiens længde eller placering skal gennemføres, kræver det politisk flertal, ligesom da ferien blev ændret i 2004.

Anbefalet til dig