Juletiden er fyldt med fristelser, men nogle af disse fristelser kan være farlige, hvis de fanger en af julesnudernes opmærksomhed. Derfor får du her en række gode råd, som gør julen både sikker og hyggelig for hundene og deres ejeren.
1. Glem ikke de daglige rutiner
Ligesom mange mennesker så er hunde vanedyr, som har det bedst, hvis deres hverdag har en fast struktur. Derfor opdredes hundeejerne til at give deres firbenede venner de sædvanlige lufteture. Derudover giver julens ekstra fridage også rig mulighed for at være aktiv sammen med hunden. Det giver både en mere fornøjet og lidt mindre energifyldt hund, når resten af familien sætter sig ned ved julebordet. Derudover er et par gode gåture også sunde for mennesker, der gerne vil frigøre lidt ekstra plads til flæskesvær og konfekt.
2. Hunden skal have et roligt fristed
Hvis der kommer mange julegæster er det en god ide, at man sørger for, at hunden får et ”helle”. Det skal være et fristed, hvor hunden kan være i fred, hvis den ønsker det. Dette tip er især en god idé, hvis der er mindre børn blandt julegæsterne. De er ofte meget interesserede i hunden og gavmilde med deres kærlighed. Julen bliver dog mere hyggelig, hvis hunden selv kan vælge, hvor social den har lyst til at være.
3. Ingen juleand til de firbenede
Det er fristende at stikke lidt godt ned til den tiggende hund, når man sidder ved julebordet. Dette frarådes dog på det kraftigste, da hunde kan blive syg af for fed og salt mad, hvilket den traditionelle danske julemenu jo har for vane at være. Det kan betyde, at hunden skal kaste op eller en tur til dyrlæge.
En god huskeregel er, at hunde aldrig må få ben, der starter med f. Det vil sige, at fugle-, fiske- og flæskeben absolut ikke må fodres til hunden.
4. Chokolade er farligt
Chokolade og jul hænger uløseligt sammen, men man skal være opmærksom på, at hunden ikke på eget initiativ går i slikskålen, imens resten af familien er distraheret af julehyggen. Chokolade indeholder nemlig stoffet teobromin, der er giftigt for hunden. For meget chokolade kan gøre hunden alvorligt syg og i værste fald føre til, at hundenn dør.
Symptomerne på chokoladeforiftigning er opkast, rastløshed, meget savl, koordinationsproblemer, muskelsvaghed, mavesmerter og kramper. De viser sig som hovedregel cirka fire timer til et døgn efter, at hunden har spist chokolade. Det fortæller Agria Dyreforsikring.
Hvis ens hund har spist chokoloade, skal man kontakte sin dyrlæge. Først skal man dog prøve at afdække, hvor meget chokolade hunden har nået at få tiltusket sig. Peberkager og dej er iøvrigt også usundt for hundens mave, så lad heller ikke disse stå uden opsyn.
5. Pynt hundevenligt op
Hundes mave har svært ved at fordøje grannåle, derfor er det en god idé, hvis du ofte støvsuger under juletræet. Glimmer, glaskugler og andet julepynt er langt fra ideel kost for en hund, men alligevel har de nysgerrige hundesnuder svært ved at holde sig væk. Valnødder, legeklodser, julenisser og lignende er alle blevet opereret ud af hundemaver på dyreklinikker på tværs af Danmark.
Et andet godt tip er at stille stearinlysene sådan, at hunden ikke kan komme i nærheden af dem. Det samme gælder gavebåndet, der udgør en større fare end man lige skulle tro. Det kan nemlig snøre sig om hundens tarme og skære dem i stykker, hvilket kan ende med at være ret så alvorligt og smertefuldt for hunden.
6. Julegaver til mennesker og hunde
Legoklodser, puslespil og andre julegaver til familiens yngste medlemmer er blandt de ting, som landets dyrlæger fra tid til anden må operere ud af hundemaver. Derfor er det sidste fif gannske enkelte: Lad ikke hunden lege med disse.
Hunden er nysgerrige af natur. Derfor er det en god ide at give hunden rigeligt med motion og et godt tyggeben inden julegaveuddelingen. Så kan den ligge for sig selv og hygge sig med det, imens hundens mennesker åbner deres julegaver.