Stor overraskelse: Så længe "smitter" man

23/11/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Et nyt studie har undersøgt, hvor længe coronasmittede udskiller virussen.

Mest læste i dag

Nu har en forskergruppe undersøgt, hvor længe personer, der er smittet med coronavirus, smitter andre. Det fortæller Dagbladet

Forskerne har blandt andet undersøgt i præcis hvor lang tid, at de smittede personer udskiller virussen. Undersøgelsen er nu blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift The Lancet Microbe. 

De har desuden fundet ud af, at en personer, der udskiller virus, ikke nødvendigvis er smitsom, beskriver Dagbladet. Forskerne fortæller, at det endnu ikke er blevt påvist, at man kan finde levende coronavirus på smittede personer, der har haft i symptomer i flere end ni dage. 

Bekræfter antagelse

I løbet af deres arbejde fandt forskerne ud af, at smittede patienter kan udskille virus i 83 dage fra de øvre luftveje. Det tal bliver endnu højere, når man taler om udskillelse fra de nedre luftveje og i afføring, oplyses det. 

"Det vigtigste, denne systematiske artikel viser, er, at SARS-CoV-2-virussen udskilles i hele 17 dage i gennemsnit, men ingen studier har kunnet påvise levende virus i mere end ni dage efter et sygdomsudbrud," fortæller Espen Rostrup Nakstad, der er assisterende sundhedsdirektør for Helsedirektorat i Norge.

"Det bekræfter de antagelser, vi i Norge har haft om, at man er meget lidt smitsom, efter have været syg i omkring en uge, trods en positiv corona-test." 

 

 

Anbefalet til dig