Styrelse i stor bekymring: Pas på hvis du rejser til udlandet – du kan have farlig bakterie med i kufferten

Af: Liva H.

|

07/08/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kan have store konsekvenser, hvis den spreder sig.

Lige nu læser andre også

Det er højsæson for rejser, og selvom mange prøver at undslippe den danske våde sommer, er der en stor risiko ved at tage på ferie. Rejsende kan nemlig ubevidst bære den farlige bakterie Xylella fastidiosa med hjem fra udlandet.

Derfor kommer Landbrugsstyrelsen nu med en advarsel.

Bakterien, også kendt som planternes pest eller den grønne død, har allerede angrebet tusindvis af oliventræer i Italien. Bakterien smitter nemt og påvirker plantens evne til at optage vand og næring, hvilket fører til plantens død. Den eneste måde at stoppe sygdommen på er at fælde eller på anden måde destruere planten for at forhindre smitten i at sprede sig.

Umiddelbart kan det virke som et 'lille problem', men hvis både planter og træer smittes og dør i flere lande, vil det også påvirke vores fødevareforsyning og priserne, samt dyre- og insektlivet. Derfor er bakterien også på listen over de 200 mest alvorlige plantesygdomme.

"Vi har set store ødelæggelser i andre lande, når en karantæneskadegører er kommet inden for landets grænser. Vores bedste råd til rejsende er derfor, at de helt undlader at tage planter og frø med hjem fra ferien. Det er den nemmeste måde at undgå, at kritiske plantesygdomme og uønskede kryb kommer til Danmark. Det gælder især, hvis man rejser uden for EU," siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen for Planter & Biosikkerhed, Kristine Riskær.

For at mindske risikoen for smittespredning har Landbrugsstyrelsen lanceret en kampagne, #PlantHealth4Life, der skal vare flere år. Kampagnen er lavet på baggrund af et ønske fra EU-Kommissionen og omfatter i øjeblikket 21 EU-lande.

Hvad kan man gøre for at mindske smitten?

Rejser du til Nord-, Mellem- og Sydamerika samt Taiwan, skal du være ekstra opmærksom. Men det er ikke kun dér, bakterien er blevet set. Italien, Spanien og Frankrig har også været ramt af den frygtede bakterie, hvor den har gjort stor skade.

Derfor er det vigtigt, at rejsende ikke tager planter, frø, frugt og grønt med hjem fra ferien, da disse kan indeholde den alvorlige bakterie. Ved at følge disse råd kan man mindske risikoen for, at Xylella fastidiosa spreder sig til Danmark og forårsager store skader på vores planter og økosystem.

Anbefalet til dig