Måske har du også lagt mærke til det? Du har måske oplevet at gå gennem byens gamle gader, som pludselig så helt anderledes ud. Ganske vist havde du læst noget om, at byens rådhus med kobberdetaljer, røde mursten og sprossede vinduer skulle gennemgå en omfattende renovering af facaden, men ikke at det indtil da skulle ligne midtpunktet i Tokyo.
Alt for mange steder opsættes der reklamebannere, uden at kommunen er informeret eller har givet tilladelse til det.
Dét får Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune til at udarbejde nye retningslinjer.
Det skriver Københavns kommune Teknik- og Miljøforvaltningen i en pressemeddelelse
Reglerne skal generelt være enklere men samtidig strammere.
Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) er optimistisk og mener, at nye regler ville være en god idé.
"Vi forsøgte at indføre nogle nye regler sidste år, men byen er stadig plastret til med kæmpe reklamebannere, så vi er nødt til at gøre mere. Jeg håber, at de nye retningslinjer og det øgede tilsyn kan føre til, at vi kan få styr på dette område, så de bannere, der bliver opsat, rent faktisk har modtaget tilladelse, og at omfanget bliver mere begrænset," siger hun.
Gamle og nye regler
Ifølge de nuværende regler må reklamer fylde 40 procent af stilladsarealet, og 60 procent skal være et fotostat (et billede, der viser bygningen bagved eller den kommende facade).
De tidligere krav skal erstattes med vejledende maksimumsstørrelser, som de forskellige byrum kan bære.
Et eksempel vil være, at de i nogle særlige kulturmiljøer må være mellem 60-120 m², op til 250 m² uden for disse og 350 m² ved de større indfaldsveje.
Desuden vil det blive dyrere at opsætte reklamer. Der skal nemlig fremover betales et gebyr på 6 kroner pr. kvadratmeter pr. dag.
Eksempel: Det betyder, at en stilladsreklame på 200 kvadratmeter vil koste cirka 1200 kr. pr. dag.
Line Barfod mener kun, at en takst er fair og er derfor tilfreds med tiltaget.
"Lige nu er vores byrum det vilde vesten. Grunden til, at så mange ønsker at hænge bannere op på stilladserne er jo, at det er en rigtig god forretning. Jeg synes kun, det er rimeligt, at kommunen tager et gebyr, så vi får flere ressourcer til at sikre, at de regler, der gælder på området, også bliver overholdt," udtaler Line Barfod afslutningsvis.
Politikerne i Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til de nye retningslinjer på mødet d. 27. maj.
Opsummering af nye retningslinjer
Forvaltningen foreslår overordnet set følgende tiltag:
I områder og på strækninger med særlig kulturel betydning skal der indføres forbud mod reklamer på stilladser, altså 'reklamefri zoner'.
Det foreslås at erstatte den nuværende retningslinje om 40% reklameflade på stilladsarealet med vejledende maksimumsstørrelser for reklamer, tilpasset byrummenes kapacitet. Dette indebærer størrelser mellem 60-120 m² i særlige kulturmiljøer, op til 250 m² uden for disse kulturmiljøer og op til 350 m² ved større indfaldsveje.
Det foreslås at begrænse det nuværende krav om fotostat på inddækkede stilladser, så det kun gælder i områder af byen, der er udpeget som værdifulde kulturmiljøer i den gældende kommuneplan.
Uheldsbelastede kryds vil være reklamefri zoner og der vil som udgangspunkt ikke blive tolereret bannere på stilladser.
Der gives ikke tilladelse til reklamer på byggepladshegn, containere mv. af hensyn til trafiksikkerheden.