Trist nyt til danskerne: Lovet prisstigning på 55 kroner, er nu 17 gange højere

Af: Liva H.

|

28/06/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det var ikke hvad danskerne blev lovet i 2020, da loven trådte i kraft.

Lige nu læser andre også

Tilbage i 2020 blev det offentliggjort, at en husstand i Danmark gennemsnitligt kunne forvente en prisstigning på 55 kroner om året for at få hentet affald.

Men virkeligheden viser sig at være langt fra denne forudsigelse.

Det skriver Se og Hør

For knap fire år siden lød beskeden, at det ville koste en husstand yderligere 55 kroner om året at få hentet sit affald.

Dog viser en ny opgørelse fra Forsyningstilsynet, at de kommunale affaldsgebyrer er meget højere end først varslet.

Med andre ord er gennemsnitsprisen for at bo i en etageejendom steget med 879 kroner, og for dem, der bor i en villa, er prisen steget med 989 kroner.

Det er altså 17 gange højere end det oprindeligt blev lovet, da den daværende miljøminister Lea Wermelin (S) kommenterede loven, da den trådte i kraft.

Denne lov om affaldssortering var en del af klimaplanen, som Folketinget vedtog i 2020. Overordnet set var målet, at danskerne skulle blive bedre til at sortere deres affald i flere forskellige fraktioner.

Prisestimatet har dog gennemgået to justeringer, hvor beløbet efterfølgende blev antaget til at være en stigning på 80 kroner - hvilket også viser sig at være langt fra virkeligheden.

Omkostningerne for affaldshåndtering varierer betydeligt afhængigt af, hvor i landet man befinder sig. I Faaborg-Midtfyn Kommune er den årlige pris for affaldshåndtering 1.402 kroner, mens den i Fanø Kommune er oppe på 8.376 kroner per husstand.

Jens Bomann Christensen, direktør for Brancheforeningen Cirkulær, tidligere kendt som Dansk Affaldsforening, har udtalt dette til Jyllands-Posten:

"Vi tog allerede en kæmpe dans med Miljøministeriet, da de dengang i 2020 sagde, at det kun ville komme til at koste 55 kr. ekstra pr. husstand om året.

Men landspolitikerne er gået galt i byen, og de forstår ikke, at lokalpolitikerne finder det dybt ubehageligt at udskrive et større affaldsgebyr. Fordi det er dem, der møder borgerne nede i den lokale butik og her skal stå til ansvar"

Ifølge Jens har landspolitikerne altså taget helt fejl af, hvordan dette ville blive modtaget, og det er dybt ubehageligt for lokalpolitikere at skulle meddele og udskrive større affaldsgebyrer, da det trods alt også er dem, der skal møde borgerne og føle, at de står til ansvar.

Anbefalet til dig